Trek! We hebben het allemaal wel eens. Als je lekker bezig bent met gezonde maaltijden, wil je ook tussendoor goed bezig blijven. Daarom zijn hier 8x gezonde tussendoortjes met weinig calorieën, zodat je gezond kunt snacken, op je werk, thuis en in de avond. Op de gezonde snacks!

Natuurlijk zou ik hier allemaal heerlijke recepten kunnen delen van een voedzame yoghurt appel cake, no-bake choclate energy bars en verantwoord bananenbrood, maar dat doe ik niet (althans, je kunt altijd op de linkjes klikken ;-)). Maar nee, ik wil juist de simpele verantwoorde tussendoortjes met je delen. Die je niet hoeft te bakken of kneden en waar je geen tijd aan kwijt bent. Deze gezonde tussendoortjes zijn super praktisch en daarom ook realistisch.

Gezonde tussendoortjes werk

Als je veel achter een computer werkt, beweeg je minder. Maar ondanks dat, heb je toch wel eens trek tussen de maaltijden door. Neem ’s ochtends vast een gezond tussendoortje mee die je ’s middags op je werk kunt eten. Het hoeft niet, maar dan heb je iets achter de hand. Zodat je makkelijker dat stukje taart afslaat en niet naar de koektrommel grijpt.

1. Een wortel

Een wortel bevat weinig calorieën en knaagt lekker weg. Je kunt ook een stukje komkommer eten, maar dat heeft niet heel veel smaak. Een wortel is zoet. Als je de wortel schilt en even afspoelt, heb je gelijk een loopje te pakken. Zodat je niet te lang achter elkaar in dezelfde houding zit.

2. Een groot glas water

Een glas water klinkt niet als een snack, maar het vult je maag wel, al is het maar voor even. Vlak voordat je de deur uitgaat, of kort voordat je gaat avondeten, kan zo’n glas water toch net even dat lege gevoel weghalen.

3. Een kopje thee (of koffie)

Soms heb je niet echt honger, maar wil je toch iets. Vind je een glas water te saai, dan is het tijd voor een warm drankje met een smaakje. Tip: neem verse kruiden mee om zelf thee van te maken, zoals kardemom en verse gember. Of maak je eigen heerlijke chai thee met dit recept!

4. Een handje ongezouten walnoten

Voor de meer stevige trek, kun je een handje ongezouten walnoten eten. Noten bevatten goede vetten en vullen daarom meer. Ze bevatten ook een scala aan vitamines en mineralen. Ella vindt walnoten erg lekker, wat ik best bijzonder vind! Wij eten regelmatig walnoten in ons ontbijt, en ze zit dat er dan steeds om te zeuren. Ze vindt het leuk om het zakje open te maken en ze peuzelt ze op!

5. Een stuk fruit

Een appel, een banaan, een mandarijntje een handje bosbessen of bramen. Het is een voedzaam en gezond tussendoortje. Lekker en vol smaak.

6. Een plakje roggebrood met Hüttenkäse

Als ik op de wielrenfiets naar mijn werk ga en lunch met een salade, dan heb ik voordat ik aan de terugtocht (25 km) begin al best wel honger. Ik besmeer dan weleens een plakje roggebrood met Hüttenkäse. Roggebrood bevat veel vezels en vult goed, de jonge kaas maakt het lekker fris. Het is ook lekker om er een beetje verse peterselie, koriander en gedroogde kruiden overheen te strooien. Doe dit een klein uurtje voordat je vertrekt en niet vlak van tevoren.

7. Kerstomaatjes

Kleine tomaatjes in rood, geel en oranje zijn onze favoriet als verantwoord tussendoortje. Ze zijn lekker zoet, sappig en ook nog eens supergezond.
Maar er zijn nog meer groenten waar je gezond van kunt snacken, denk aan komkommer, bleekselderij of reepjes paprika.

8. Hele pure chocolade

Als je wilt afvallen is een reep chocolade in je bureaula niet aan te raden. Tenzij, het hele pure chocolade is (85%). Van hele pure chocolade heb je sneller genoeg en er zit minder suiker in. Ben je toch bang dat je er meer van zult eten als het in je lade ligt, neemt dan gewoon twee kleine stukjes mee. Een ding is zeker: pure chocolade is niet saai en erg lekker bij een kopje thee of koffie.

Gezonde tussendoortjes voor een kind

Ook je kinderen wil je laten zien wat verantwoorde tussendoortjes zijn. Uiteraard hebben ze een natuurlijke voorliefde voor zoet, maar dat wil niet zeggen dat ze net zo kunnen peuzelen van een banaan of een kiwi. Overigens ook zoet van smaak! Zolang er maar geen superzoet snoepje of koekje naast ligt.

Ella vindt een gele kiwi heerlijk. Maar natuurlijk eet ze een koekje net zo goed. In het weekend bakken we op zondag wel eens broodjes in de oven. Ella’s favoriete beleg is zachte geitenkaas. Maar zodra ze chocopasta in het vizier heeft, is het broodje geitenkaas ineens niet meer interessant. Ieder kind heeft een voorliefde voor zoetigheid, dat zit nu eenmaal in ons systeem.

Als tussendoortje voor kinderen is er genoeg kinderspul te koop (zo hebben wij wel eens reepjes van Ella’s Kitchen), maar de volgende verantwoorde tussendoortjes kun je ook perfect aan je kind geven. Ons referentiekader is ons dochtertje, ze is nu 1,5 jaar oud en eet deze gezonde snacks regelmatig:

  • een banaan of rijpe peer
  • een gele kiwi
  • een mandarijntje
  • 3 walnoten, in kleine stukjes gebroken
  • een klein stukje pure chocolade
  • bosbessen of bramen
  • een plakje roggebrood met Hüttenkäse of zachte geitenkaas
  • een klein schaaltje volle yoghurt
  • een paar rozijntjes

Op een of andere manier is ze niet zo’n fan van appel en (doormidden gesneden) druiven, en aan wortel knaagt ze maar even. Maar smaken verschillen, dus probeer het gewoon uit. Als je kind iets niet lekker lijkt te vinden, probeer het dan later nog eens. Kinderen moeten wennen aan nieuwe smaken en structuren. Wij hebben regelmatig gezien dat Ella iets nieuws eerst naar buiten werkt, en het even later bij een 2e of 3e poging smaakvol zit op te eten.

Zo is ze ook gek op olijven en, gek genoeg, knoflookachtige dingen. Ze smult zelfs van aioli op een stokbroodje! Ik kon er niet genoeg van hebben tijdens mijn zwangerschap en rook volgens mij 24/7 naar knoflook. Misschien verklaart dat het, Hahaha.