De afgelopen tijd hebben we jullie flink wat vragen gesteld over onze nieuwe keuken. Welke onderdelen zijn essentieel en waar zijn jullie wel of niet blij mee? Echt super blij zijn we met al jullie reacties, tips en ervaringen. Inmiddels denken we een aantal zaken zeker te weten…

Het proces van een keuken kopen, duurt bij menig persoon misschien niet zo heel lang. Natuurlijk is het een investering waar je lang mee moet doen. Maar zo lang als wij ermee bezig zijn … Het komt mede door onze grote verbouwing. Het gaat niet alleen om het uitzoeken van een nieuwe keuken: we renoveren de complete benedenverdieping! Zoiets kost tijd, denk- en planwerk. En heel veel uitzoekwerk. Daarbij zijn we de ultieme twijfelaars en uitzoekers. Sven kan uren en uren montage filmpjes kijken en reviews lezen.

Dat de keuken een belangrijke rol speelt in onze toekomstige woonkamer, zal geen verrassing zijn. We nemen daarom de tijd. Niet volledig omdat we dat willen, ook omdat het nu eenmaal zo loopt. Sven doet heel veel zelf in onze verbouwing en dat moet allemaal tussen de gewone werkzaamheden door. Naast Voedzaam & snel is hij namelijk ook professioneel fotograaf, vader en man. :-)

We zijn al een paar showrooms binnengelopen en hebben Pinterest uren afgestruind (dit kan ik iedereen aanraden!). Maar nu is het moment aangebroken om aan de tekentafel te gaan zitten. Zo spannend!

De elementen in onze nieuwe keuken

Een kookeiland

Tja, een kookeiland is toch wel een beetje een droom! Uitzicht terwijl je aan het kokkerellen bent. Met een kruk aan het kookeiland zitten en kletsen met degene die kookt. Of ’s ochtend praktisch in de keuken ontbijten.

De ruimte die we gereserveerd hebben in onze nieuwe woonkamer voor de keuken, leent zicht perfect voor een kookeiland.

De vraag is alleen: hoeveel krukken doen we en waar komen ze? We zijn nu met zijn drietjes. Maar wie weet wat de toekomst brengt. Vier krukken nemen echter wel veel ruimte in beslag. Daar waar een kruk komt, kun je geen kastjes kwijt…

in de verbouwing
Op de achtergrond ons tijdelijke ‘kookeiland’

Een Quooker

We drinken vaak thee en toen we jullie vroegen of iemand ervaring had met een kokendwaterkraan, kregen we bijna alleen maar lovende verhalen. Dat het i-de-aal is zeg maar. En de investering waard (want goedkoop is het niet). Mijn waterkoker in de schuur (waar een gedeelte van onze keuken zich momenteel bevindt) is helaas kapot gegaan. Gelukkig kan ik er tijdens de verbouwing eentje lenen van mijn zusje, want we gaan sowieso voor een kokendwaterkraan!

Wat voor aanrechtblad?

Hiervoor hebben we echt advies van een expert nodig. Jullie ervaringen lopen behoorlijk uiteen en ik moet eerlijk zeggen dat ik door de bomen het bos niet meer zie! Beton is tof maar kwetsbaar, natuursteen is mooi maar kostbaar. En je hebt ook nog composiet, graniet, roestvrijstaal, kunststof en keramiek. Mat of gezoet…? En dan hoorden we ook nog de term Fenix… Wat is dat? Help!

Oven, stoomoven, combi-oven, magnetron

Nog zo’n moeilijke. We willen een grote oven, waar je goed in kunt kijken (en foto’s maken) en meerdere dingen tegelijk kunt garen. We hebben lang getwijfeld over een stoomoven. Maar omdat we iedereen willen inspireren met toegankelijke, gezonde recepten en we verwachten dat (nog )weinig mensen een stoomoven hebben, zijn we hier vanaf gestapt. Een gewone oven dus.
Maar daar komt het tweede dilemma. Toen Ella nog klein was, gebruikten we de magnetron dagelijks. Voor het uitkoken van flesjes, spenen en het kolfapparaat. Ideaal en veel praktischer dan alles uitkoken in een grote soeppan. Toen Ella langzaamaan vast voedsel ging eten, maakte ik regelmatig twee porties waarbij ik de tweede portie op een ander moment in de week opwarmde in de magnetron.

We hebben ook hiervoor jullie hulp ingeschakeld en veel van jullie geven aan een magnetron niet te missen als ie weg is. Nu kan ik niet in de toekomst kijken, maar er bestaat een kans dat er nog zo’n babyperiode voor ons ligt. En dan is een magnetron verdomde handig.

Nu hoorden we negatieve verhalen over een combi: een magnetron en oven in-een. De oven schijnt dan toch het een en ander qua functionaliteit in te leveren. Maar we hebben ontdekt dat je twee soorten combi’s hebt: Een combi-magnetron waarbij de magnetron functie de hoofdrol krijgt en een combi-oven waarbij de oven-functie de hoofdrol krijgt.

Een grote combi-oven, waarbij de ovenfunctie primair is en dus echt goed werkt, heeft daarom op dit moment voor ons de voorkeur.

Jennifer in de oude keuken
Aan het koken in onze oude keuken

Gas of inductie

Misschien wel het grootste dilemma voor onze keuken: gaan we voor gas of inductie? Vooral Sven vindt gas lekkerder koken dan inductie. Hij wil zoals hij zelf zegt kunnen schudden en bewegen met zijn pan. De pan op de pitten kunnen laten landen met een knal. Haha! Ik heb op mijn werk het koken op inductie een beetje kunnen ervaren en ik twijfel vooral omdat ik het idee heb dat de straling immens is. Het maakt ook een raar geluid. Je water kookt wel supersnel. En is inductie niet gewoon de toekomst? Kunnen we het nog wel maken om voor gas te kiezen?

Omdat we er nog niet 100% uit zijn, hebben we zowel een gasleiding als een extra electra groep voor de keuken latten leggen. Als we voor gas kiezen en in de toekomst toch over willen op inductie, dan kan dat en hoeven we niet de hele boel open te breken.

Licht of donker, tijdloos of trendy?

Sven gaat voor een tijdloos, licht design. Ik snap dat wel, wat onze nieuwe keuken moet lang meegaan. Maar ik vind het ook een beetje saai. Daarom heb ik er een poll voor gemaakt op Instagram. Jullie stemden met 73% voor een donkere keuken! Ik denk dat Sven het wel leuk gaat vinden, als we een tof ontwerp vinden. Gelukkig hebben we (lees Sven) nog eventjes om te wennen aan het idee van geen standaard witte keuken. Wat denken jullie: gaat hij overstag?

Dilemma’s bij het kopen van een nieuwe keuken

Ook gaven jullie ons heel veel tips waar we nog helemaal niet aan gedacht hadden. Deze tips nemen we mee tijdens onze showroombezoeken:

  • bestekla niet plaatsen op de plek waar je eten bereidt (dan kan de rest niet makkelijk de tafel dekken als je aan het koken bent)
  • bezuinig niet op een aanrechtblad
  • kruidenla (ohjaaaa!!!)
  • denk aan stopcontacten
  • onderkasten met lades (zodat je niet op je knieën hoeft om bij je spullen te komen)
  • lades, lades, lades
  • aparte besteklade in de vaatwasser
  • oven niet op ooghoogte: giet je zó de lasagne in je décolleté… (deze tip vond ik erg grappig!)
  • een grote gootsteen waar je je pannen behoorlijk in kan afwassen
  • een goed lichtplan

Ontbreekt er volgens jou nog iets in dit lijstje? Laat het weten in een reactie onder deze blog.

Lees hier onze vorige blog: Het is tijd voor een nieuwe keuken.

Jennifer in de oude keuken
Onze oude keuken