Gevulde tomaten uit de oven met een puree van broccoli. Tomaat en broccoli is een ongekend lekkere combinatie. Er zijn veel recepten van te vinden maar we hebben het net even anders gedaan en er een voedzame en snelle variant op bedacht.

Dit recept voor gevulde tomaten is het resultaat en we zijn er trots op, het is echt heerlijk ;-). Dit recept is ook een gemakkelijke manier om veel groente en voedingsstoffen binnen te krijgen. Voor dit recept gebruiken wij een staafmixer. Heb je nog geen staafmixer? Bestel hem via Bol.com en steun Voedzaam & Snel.
Broccoli bevat per 100 gram slechts 29 calorieƫn, daarnaast is het een rijke bron van vezels en vitamines. Je lichaam verbruikt voor het verwerken van broccoli meer calorieƫn dan de broccoli bevat, het is dus eigenlijk onmogelijk om er zwaarder van te worden.

Gevulde tomaten zijn gezond

Tomaten bevatten veel vitamine C en andere belangrijke voedingsstoffen. Daarnaast kan tomaat de verbranding van de huid door de zon met maar liefst 30% doen afnemen! Dit komt door de stof lycopeen. Lycopeen komt van nature in grote hoeveelheden voor in tomaat. Alleen watermeloen bevat meer lycopeen per 100 gram. In de BBC serie “the truth about food” is wetenschappelijk onderzoek gedaan met proefpersonen naar de bescherming van de huid door lycopeen. Door een dagelijks lycopeenrijk dieet te volgen, verbrandden de proefpersonen 30% minder snel dan voordat ze begonnen met het dieet. Het blijkt hierdoor zelfs beter te beschermen tegen schadelijk UV-licht dan zonnebrandcrĆØme. Hier werd wel uitgegaan van de gemiddelde hoeveelheid zonnenbrandcrĆØme die mensen gebruiken. En dat bleek veel te weinig te zijn. Lycopeen wordt als hulpstof toegevoegd aan producten; het krijgt dan de vermelding E160D.

Wij hebben dit gevulde tomaten recept als hoofdgerecht gegeten. Het is dan genoeg voor twee personen. Je kunt het ook als bijgerecht eten of er een stukje vlees bij bakken. Je kunt er dan met drie tot vier personen van eten. Ik hoop dat jullie het net zo lekker vinden als wij! Eet smakelijk alvast!

Gevulde tomaten met broccoli puree

Wist je dat verwarmde tomaat gezonder is dan koude tomaat. Dit heeft te maken met de biologische beschikbaarheid. Dit betekent: hoeveel voedingsstoffen zijn beschikbaar voor het lichaam en kunnen worden opgenomen. Door verwarming van de tomaat wordt het lycopeen afgebroken tot een voor het lichaam beter opneembare vorm.
10 min
20 min
30 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 2 porties

Dit heb je nodig

  • 6 Tomaten - grote
  • 500 gr Broccoli
  • 1 el Groene pesto
  • 50 gr jonge kaas - geraspt
  • Peper - naar smaak
  • Zout - naar smaak

Zo maak je het

  • Zet een pan met water op het vuur, of op de kookplaat ;-)
  • Verwarm de oven voor op 180 graden
  • Snij de hele broccoli, inclusief de stam, in grove stukken
  • Blancheer de broccoli voor 3 minuten zodra het water kookt
  • Giet de broccoli af en laat goed uitlekken
  • Doe de broccoli in een grote schaal of kom, schep de pesto erdoor, voeg wat peper en zout toe en pureer de broccoli met een staafmixer. Het hoeft geen homogene massa te worden
  • Schep de geraspte kaas erdoor
  • Snij de bovenkantjes van de tomaat en lepel de tomaten leeg
  • Vul de tomaten met het mengsel en plaats ze voor 20 minuten in de oven
Print dit recept
Recept: Bijgerecht
Keuken: Hollands
Porties: 2
Door: Sven