Wil je een gezonde maaltijd op tafel zetten? Maak dan dit lekkere kabeljauwrecept met rode krieltjes, tomaatjes en courgette. Alles gaart in de oven, waardoor je niet veel tijd aan dit recept met kabeljauw kwijt bent.

De krieltjes gaan als eerst in de oven, samen met een rode ui, rozemarijn, olijfolie en peper en zout. Na 20 minuten kan de kabeljauw in de oven. Die smeren we in met grove mosterd en honing. De courgette schaaf je in dunne plakken met een kaasschaaf en de tomaatjes kunnen er met tak en al bij. Verwarm alles nog eens 20 minuten in de oven en je hebt een heerlijke en gezonde vismaaltijd op tafel staan!

kabeljauw uit de oven met krieltjes

Kabeljauw bereiden

In dit recept bereiden we kabeljauw in de oven: met de mosterd en honing erop zijn de kabeljauwhaasjes van 225 gram per stuk binnen 20 minuten op 200 graden, gaar en sappig.

Maar je kunt kabeljauw ook in de pan bereiden en dat doe je zo: bestrooi de kabeljauw met peper en zout. Verwarm olie in de pan en doe de kabeljauw in de pan zodra de olie heet is. Heb je kabeljauwfilet met huid, bak hem dan eerst op de huid krokant. Draai de kabeljauw voorzichtig om en voeg vervolgens een beetje roomboter toe en bak de kabeljauw in ongeveer 4 minuten op laag vuur gaar. De kabeljauw is gaar als de lamellen een beetje loslaten. De vis mag nog een beetje glazig zijn van binnen.

Moeilijk is het niet, maar als je kabeljauwhaasjes in de oven bereidt, kost het je minder tijd. En in die tijd kan ik even knuffelen met Ella. Dus mijn keuze is snel gemaakt :-)

Ook lekker: zeebaars uit de oven met kikkererwten en asperges.

Kabeljauw uit de oven

Een gezonde maaltijd van kabeljauwhaasjes met tomaatjes, courgette en rode krieltjes uit de oven
10 min
40 min
50 min
Toevoegen aan ‘Mijn Recepten’
Dit recept is voor: 2 porties

Dit heb je nodig

  • 500 gr rode krieltjes
  • 1 rode ui
  • 5 el olijfolie
  • peper - naar smaak
  • zeezout - naar smaak
  • 3 takjes rozemarijn
  • 1 courgette
  • 2 kabeljauwhaasjes - van 225 gram per stuk
  • 2 el grove mosterd
  • 1/2 el honing
  • 1 limoen
  • 1 streng tomaatjes

Zo maak je het

  • verwarm de oven voor op 200°C
  • was de krieltjes en snijd ze in kleine blokjes, snijd de rode ui in halve ringen
  • leg de krieltjes op een bakplaat en voeg de ui, de helft van de olijfolie, het peper en zout toe en ris de blaadjes van de takjes rozemarijn boven de aardappeltjes
  • doe de aardappeltjes 20 minuten in de oven
  • snijd intussen de courgette in plakken met een kaasschaaf
  • haal de kabeljauwhaasjes uit de koelkast en meng de mosterd en honing in een schaaltje
  • snijd 4 plankjes van de limoen
  • haal de krieltjes uit de oven, schep ze om en schuif ze naar een kant op de bakplaat
  • leg de streng tomaatjes en de plakjes courgette ernaast en giet er een beetje olijfolie overheen
  • leg ook de kabeljauwhaasjes erbij, bestrijk ze met het mosterd-honingmengsel en leg de plakjes limoen erop
  • strooi nog wat peper en zeezout over de groenten en vis en gaar alles nog 20 minuten in de oven
Print dit recept
Recept: Hoofdgerecht
Keuken: Nederlands
Trefwoord: Courgette, Kabeljauw, Kerstomaatjes, Krieltjes, oven, recept
Porties: 2 personen
Door: Jennifer