Deze lasagne van tonijn en courgette is heerlijk en vooral gezond. Het recept is simpel om te maken en staat snel op tafel. Dit lasagne van tonijn recept moet je echt een keer gemaakt hebben. Het recept is koolhydraatarm.

Het leuke van dit gerecht is de eenvoudigheid waarmee het te maken is. Het eindresultaat smaakt er niet minder om. De verschillende smaken komen heerlijk tot zijn recht en combineren perfect. En als klap op de vuurpijl: je krijgt een enorme hoeveelheid belangrijke voedingsstoffen binnen. In deze lasagne van tonijn zit maar liefst ruim 300 gram groente per persoon. Veel courgette, tomaat en olijven. Olijven … zijn dat groente? Ja, olijven zijn groente. Ze vallen onder de noemer ‘steenvruchten’. Ze behoren daarmee tot de groentefamilie. En naast de grote hoeveelheid groente zit er tonijn in deze lasagne.

Tonijn lasagne

Voor deze lasagne gebruiken we tonijn uit blik en kiezen daarbij voor het MSC keurmerk dat staat voor duurzaam gevangen tonijn. De tonijn uit blik die we in Nederland vaak eten is bijna altijd de ‘Skipjack’ tonijn. Ook wel ‘gestreepte tonijn’ genoemd. Deze tonijnsoort wordt minder met uitsterven bedreigd. Kies je daarbij ook nog voor de duurzaam gevangen variant (MSC), dan ben je goed bezig. Kijk daarom altijd even achter op de verpakking van het blikje. Staat daar ‘Skipjack’ of ‘gesrteepte tonijn’ dan zit je goed. Als er op het blikje ‘blauwvin tonijn’ staat laat hem dan liever staan. Blauwvin tonijn wordt geroemd om zijn smaak. Deze eigenschap is vooral vers goed te proeven. Tonijn uit blik is niet vers en het verschil in smaak is moeilijk te herkennen. Blauwvin tonijn is een ernstig bedreigde vissoort die niet meer gegeten zou moeten worden totdat de stand hersteld is.

lasagne van tonijn is gezond

Verse tonijn is het aller gezondst maar helaas voor deze lasagne van tonijn niet bruikbaar. We kiezen daarom voor tonijn uit blik. Tonijn uit blik is nog steeds erg gezond. Zo bevat het belangrijke visvetten en heel veel eiwitten maar bijzonder is de grote hoeveelheid vitamine B12, ook wel cobalamine genoemd. Per portie van deze tonijnlasagne bevat het ruim twee keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan vitamine B12, afkomstig uit de tonijn. Vitamine B12 is in ons lichaam nodig voor de vorming van rode bloedcellen, het is nodig voor een goede weerstand, het is nodig voor het goed laten functioneren van het zenuwstelsel, vitamine B12 hebben we nodig om onze energiehuishouding goed te laten verlopen en last but not least: vitamine B12 is nodig bij de stofwisseling van foliumzuur. Omdat vitamine B12 alleen voorkomt in dierlijke producten moeten vooral veganisten opletten hier geen tekort aan te krijgen. De meeste vitamine B12 komt voor in vis en dan met name zalm.

Lasagne van tonijn en courgette - Tonijnlasagne recept

Lasagne van tonijn met courgette, olijven, zongedroogde tomaatjes, Parmezaanse kaas en meer. Kan het nog lekkerder :-)
15 min
30 min
45 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 2 porties

Dit heb je nodig

  • 500 gr Courgette
  • 240 gr tonijn uit blik - op water
  • 12 Zwarte olijven
  • 3 Zongedroogde tomaatjes
  • 1 Rode peper
  • 140 gr tomatenpuree
  • 4 plakken Jonge kaas
  • 20 gr Parmezaanse kaas

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 180 graden
  • Snijd de courgette in dunne plakken (kaasschaaf) en laat de tonijn uitlekken
  • Snijd de olijven en de tonijn in kleine stukjes
  • Verwijder van de rode peper de de zaadlijsten en de pitjes en hak deze fijn
  • Meng de gesneden ingredienten met de tomatenpuree en de tonijn
  • Gebruik een kleine ovenschaal en beleg deze met een derde van de courgette
  • Schep de helft van het tonijnmengsel erop en beleg met twee plakken kaas
  • Beleg weer met een derde van de courgette, vervolgens het mengsel en de plakken kaas
  • Sluit af met het laatste deel van de courgette
  • Rasp de Parmezaanse kaas over de lasagne en plaats in de oven voor 30 minuten
Print dit recept
Recept: Avondmaaltijd
Keuken: Hollands
Porties: 2
Door: Sven