Nasi goreng van bloemkool
Ik had bloemkool al eens gebruikt als couscous of als basis voor een gezonde pizzabodem, maar ik had het nog nooit als rijstvervanger gebruikt. Onder de douche bedacht ik wat ik ermee wilde maken. Iets wat ik als niet zo gezond beschouw: nasi goreng! Hier komt mijn gezonde nasi goreng recept.
Uhm ja, veel recepten bedenk ik onder de douche, het is mijn perfecte plek voor creatieve ingevingen :-)
Maar de nasi goreng dus. Op de foto zie je niet zo goed wat er allemaal inzit, daarom vertel ik het hier vast.
Nasi Goreng komt oorspronkelijk uit Indonesië, maar wordt tegenwoordig op heel veel meer plekken gegeten. Nasi betekent gekookte rijst en goreng betekent ‘gebakken’. Kortom: eerst koken en dan bakken. Ik dacht eerst dat ‘goreng’ betekende dat er van alles in zit zoals lekkere kruiden, blokjes ham of garnaaltjes en ei. In Nederland gebruiken we het vaak zo, bij ons is het ook meer bekend als een Chinees gerecht. Maar van oorsprong is er nog een derde woord dat aangeeft wat er in de nasi goreng zit. Zoals nasi goreng ikan asin (met gebakken vis) en nasi goreng jawa (op Javaanse wijze, met paprikapoeder).
Ik ben benieuwd wat je van onze nasi goreng van bloemkool vindt!
Dit gezonde nasi goreng recept is goed voor 2 personen, de bereidingstijd is ongeveer 25 minuten.
Nasi goreng van bloemkool
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'Dit heb je nodig
- 1 Bloemkool
- 1/2 Prei
- 1 Rode paprika
- 1 Spaanse peper
- 3 Eieren
- 150 gr Roze garnaaltjes
- 65 gr Taugé
- 1 Ui
- 1 tl Djinten - komijnzaadpoeder
- 1/2 tl Kurkuma
- 1 tl Korianderpoeder
Zo maak je het
- Snijd de bloemkool in kleine roosjes en vermaal deze in de keukenmachine tot rijstformaat
- Snijd de halve prei in de lengte in vieren en vervolgens in kleine blokjes
- Snipper de ui en snijd de knoflook fijn
- Verwijder de pitjes uit de rode peper en snijd hem fijn
- Snijd de rode paprika in blokjes
- Fruit de ui in een beetje olijfolie, voeg de prei en paprika toe en bak dit 5 minuten
- Verwarm ondertussen een klontje roomboter in een steelpan en doe de eieren erbij, blijf roeren zodat je scrambled eggs krijgt
- Doe de taugé, de garnaaltjes en de helft van de kruiden bij de groenten en bak deze een paar minuten mee
- Haal de groenten uit de pan en bak de bloemkoolrijst 2 minuten op hoog vuur
- Zet het vuur uit en roer de groenten, de scrambled eggs en de rest van de kruiden door de bloemkool
wat zijn de voedingswaarden van dit recept?
Bedankt voor het recept!
Ik ben het eens met Janke betreft de hoeveelheid van de kruiden. Voor de rest was het super lekker!
Fijn dat het gesmaakt heeft!
ik vond het zo lekker, maak nu nooit geen gewone nasi meer…
had dit niet verwacht…super recept
De bloemkool nasi was super lekker!
We hebben hier met het hele gezin van genoten en zelfs onze zoon (die normaal geen bloemkool zegt te lusten) had niet in de gaten dat hij bloemkool aan het eten was.
De kruiden passen er goed bij, hoewel ik iets verder ben uitgeschoten hiermee. ;)
Ohja, waar komt de knoflook vandaan en wanneer gaat hij erbij? Hij staat alleen bij het snijden, verder niet ;)
Hoi Eveline,
Ik heb het aangepast. De knoflook gaat er als laatste met de kruiden doorheen. Leuk dat het gerecht een succes is!
Yum yum, alweer zo’n lekker gerecht dat nog bete smaakt dan je vooraf verwacht!
Zover koriander (die was op) maar met de tip van Caroline met gebakken kokos erover.
1 bloemkool was echt veel te veel, dus de helft bewaard om morgen couscous van te maken :-)
Heb de bloemkool met groenten nog een paar minuten laten laten stoven.
Ik vond het lekker, maar inderdaad mag er wel iets meer kruiden in. Misschien scheelt het al als je zout op het roerei doet.
Ik had nog een mooi klein bloemkooltje liggen. En heb het recept gemaakt. Een heerlijk verantwoord ( zonder gluten, suikers en ander chemische zooi uit zakjes pakjes enz).. Voor 2 personen? pfff ben alleen.. Eet het nu als avondmaal. ik kan er morgen ontbijt, lunch en weer avondmaal denk ik van eten hahha. Heerlijk. Volgende x doe ik hele prei erin. En desnoods wat gebakken cocos en gemalen noten.
Goed idee van die kokos en noten!!
Heb het recept een beetje anders aangepast: Groenten: wortel, ui, prei, zoete puntpaprika,bleekselderij + 2 kipfilets in stukjes + 2 eieren + half zakje oosterse mix kruiden voor nasi (al.di) + water. Ik vond de bloemkool na het wokken nog veel te rauw smaken dus heb ik die nog 4 minuten in de magnetron laten garen. Alles bij elkaar en het was fantastisch, ook de buurvrouw heeft gesmuld en moeders vond het verrassend lekker. Je proefde eigenlijk niet dat het bloemkool was. Zeer zeker een blijvertje…. Nu de couscous uitproberen……..
Een lekker recept, maar kloppen de hoeveelheden kruiden wel? Ik heb wat meer toegevoegd en ook wat zout, anders was het wel erg flauw!
Graag uw boekje, gezond en snel