Hamburgers maar dan met zalm in plaats van ham. Zalmburgers! Lekker dat ze zijn! En een stuk voedzamer, want naast de zalm hebben we ook quinoa, boerenkool en ei nodig voor dit recept. Het maken van de zalmburgers is wel wat meer werk. Lekker voor in het weekend of op een vrije dag.Ā 

IkĀ moet wel toegeven, dit recept heb ik niet zelf verzonnen. Ik heb het op de Engelstalige site skinnytasteĀ gevonden, en een klein beetje aangepast. De credits gaan dus niet naar mij. Maar dat vind ik niet erg.
Maar wat een werk was het om de gebruikte inhoudsmaten om te rekenen. Van ‘oz’ en’cups’ naar de Nederlandse milliliter om vervolgens het gewicht te kunnen berekenen.Ā Ik ben er dus wel een tijd mee bezig geweest.

Zalmburgers maken

Voor de zalmburgers gebruiken we uiteraard zalm. In het kader van “twee keer per week vette vis” is dit dus een mooie aanvulling op de vele recepten met zalm die we op de site hebben staan. Want hamburgers van zalm hadden we nog niet.Ā Vis is vooral belangrijk vanwege hetĀ vet. Het vet van vis bevat de belangrijke omega 3 vetzuren EPA en DHA. Deze vetten kan ons lichaam moeilijk zelf aanmaken, we noemen zeĀ daarom essentieel. We moeten ze binnenkrijgen via onze voeding. EPA en DHA beschermen ons tegen hart- en vaatziektes, de nr. 1 doodsoorzaak in Nederland. Het twee keer per week eten van vette vis is daarom erg belangrijk. Natuurlijk kun je ook een visolie pil nemen om aan de essentiĆ«le vetten te komen. Maar een visolie pil, of capsule, bevat alleen maar de vetten. De zalmburger bevat naast de belangrijke vetten ook nog een grootĀ scala andere belangrijke voedingsstoffen. Zalm is bijvoorbeeld ook rijk aan eiwitten, de bouwstenen van ons lichaam. Het eitje dat we toevoegen brengt ook belangrijke eiwitten en vitamines met zich mee, net als de quinoa. De quinoa en de boerenkool bevatten daarbij ook nog veel vezels. En dat is bijzonder, want in een gewone hamburger kom je geen vezeltje tegen. Vezels zorgen samen met de eiwitten voor een verzadigd gevoel en dragen bij aan een soepele stoelgang.

Gezond burgertje dus deze zalmburger. Het maken van de zalmburger kost wel wat meer tijd. Je moet de burger ook wat voorzichtiger behandelen. Pas als hij gebakken is wordt hij stevig.

Zalmburgers recept

Deze zalmburgers zijn een heerlijk alternatief voor de vleesburger
35 min
15 min
50 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 3 porties

Dit heb je nodig

  • 40 gr Quinoa
  • 1/2 Sjalotje
  • 2 el Olijfolie
  • 40 gr Boerenkool
  • 300 gr Zalmmoot
  • Peper en zout - naar smaak
  • 2 tl Mosterd
  • 1 Ei

Zo maak je het

  • Kook de quinoa zoals aangegeven op de verpakking
  • Snipper het sjalotje en fruit deze in de olijfolie
  • Voeg de boerenkool toe en bak deze 4-5 minuutjes. Doe het in een grote kom
  • Verdeel de zalm in twee stukken 1/3 en 2/3
  • Vermaal in een keukenmachine het 2/3 deel van de zalm tot een gladde pasta en voeg toe aan de kom
  • Hak het 1/3 deel zalm met een keukenmes in kleine stukjes en voeg ook toe
  • Voeg de quinoa, het zout en peper, de mosterd en het ei toe aan de kom
  • Meng het door elkaar met je handen en vorm op een snijplank drie zalmburgers van het beslag
  • Plaats de snijplak voor 30 minuten in de koelkast zodat de burgers opstijven
  • Bak de burgers 4 minuten per kant op matig vuur in een beetje olie

Tip

Serveer deze burger bij een lekkere salade of groentegerecht
Print dit recept
Recept: Hoofdgerecht
Keuken: Hollands
Porties: 3
Door: Sven