Iedereen kent friet van aardappelen, vooral kinderen zijn er dol op. Maar wist je dat je ook friet van groente kunt maken? Ze schijnen ook in het vriesvak in de supermarkt te liggen, maar die bestaan vooral uit witte bonen en mais en gaan gewoon de frituurpan in. In dit recept maken we zelf verse groentefriet die we bereiden in de oven. Gezonde friet, het bestaat en het is heerlijk!

Groentefriet zelf maken

Als je groentefriet zelf maakt, dan weet je precies wat erin gaat. Wij gebruiken winterpeen en pastinaak. Twee heerlijke gezonde groentes die de groentefriet een heerlijke smaak geven. Wij vinden vooral de pastinaak heerlijk, het smaak een beetje zoetig. We snijden de groente in friet-formaat, dat kun je bijna zien als iets om kinderen voor de gek te houden, maar het ziet er super leuk uit! Wij vinden deze groentefriet echt heel lekker en we gaan ze binnenkort testen op onze neefjes en nichtjes :-)

We blancheren de groentefriet kort, zodat ze knapperig blijven en scheppen ze daarna door een geklutst ei en vervolgens door een mengsel van kokosmeel, amandelen en kruiden. Dit geeft de groentefriet een knapperig korstje en een heerlijke smaak. Je hoeft geen zout meer over deze groentefriet te strooien en het smaakt heerlijk met een beetje mayonaise, ketchup of een ander zelf gemaakt sausje. Als bijgerecht is dit recept voor groentefriet goed voor 4 personen.

Groentefriet is gezonder dan patat

Nederlanders eten gemiddeld 10 kilo friet per persoon per jaar, dat zijn ongeveer een half miljoen frietjes! Nu halen wij dat aantal bij lange na niet, een goede verse zak patat eten wij maar heel af en toe, als een uitstapje. Maar er zijn mensen die elke week friet op het menu hebben staan! Als je een zak friet zo nu en dan vervangt door deze gezonde groentefriet, dan krijg je met die maaltijd in een keer heel veel meer goede voedingsstoffen binnen, dan met een zak normale gefrituurde friet. Pastinaak bevat de vitamines C, B1, B2, B6 en de mineralen calcium, natrium, kalium, fosfor en ijzer. Winterpeen bevat de vitamines A, B1, B2, B6, B11, C en de mineralen kalium, natrium, calcium, fosfor, magnesium, ijzer, koper en zink. Het knapperige korstje maken we bovendien ook van gezonde ingrediënten: ei, amandelen, knoflook en kokosmeel.

Knapperige groentefriet

10 min
30 min
40 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 4 porties

Dit heb je nodig

  • 300 gr Pastinaak
  • 350 gr Winterpeen
  • 2 Eieren
  • 35 gr Kokosmeel
  • 30 gr Amandelen
  • 1 teen Knoflook
  • 1/3 tl Zout
  • 1/3 tl Peper
  • 1/3 tl Paprikapoeder

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 200 graden
  • Vul de waterkoker en zet aan
  • Schil de winterpeen en de pastinaak
  • Snijd er frietjes van
  • Giet het kokende water in een pan en kook de groente 3 minuten (blancheren)
  • Giet de groente af en laat ze afkoelen op een theedoek
  • Vermaal de amandelen met de kokosmeel, een teentje knoflook, peper, zout en paprikapoeder in een keukenmachine, doe het mengsel in een schaal
  • Kluts de eieren in een andere schaal, schep de groentefriet er doorheen en schep de groentefriet vervolgens in de andere schaal met het amandelmengsel
  • Leg de groentefriet op een bakplaat met bakpapier en plaats voor 30 - 35 minuten in de oven totdat de groentefriet een knapperig korstje heeft
Print dit recept
Recept: Avondeten, Bijgerecht
Keuken: Nederlands
Porties: 4
Door: Sven