Ik noem dit mijn minder suiker trifle. Een geweldig lekker kerst dessert dat toevallig ook voedzaam en vrij snel is. Deze healthy trifle ziet er super feestelijk uit. Hij is opgebouwd uit geroosterde noten met pure chocolade chunks, rood fruit mousse, magere kwark en vers rood fruit. Het kerstdiner wordt een feestje met deze trifle!

De trifle (zeg twreifel) komt uit de Engelse keuken. Het is van oorsprong een dessert in een glas of glazen kom, dat is opgebouwd uit laagjes. Een laagje cake of koek, besprenkeld met sherry, vers fruit en custard of vla, met tot slot een laag geklopt slagroom. Het gaat er natuurlijk om dat je de laagjes door het glas heen ziet.

Het voordeel van een trifle als dessert met kerst, is dat je het meeste prima van te voren kunt klaarmaken en in de koelkast kunt bewaren. Als het tijd is voor het feestelijke dessert, combineer je de onderdelen in mooie glazen.

Trifle kerstdessert

We maakten laatst een mega trifle met honeycomb en muchos veel suiker. In een grote trifle schaal. Het was ontzettend leuk om te doen maar de hoeveelheid suiker stond me, vooral vlak na het eten ervan, tegen. Ik voelde me direct uitgedaagd om een Voedzaam & Snel trifle te bedenken. Een trifle recept met minder suiker. En dat is ontzettend goed gelukt!

Een trifle maken

De onderste laag maak je van pecannoten, walnoten, amandelen en pure chocolade (liefst 85% of meer) in kleine chunks. Het voedzame alternatief voor cake met drank. En misschien nog wel lekkerder!

De volgende laag bestaat uit een mousse van blauwe bessen en frambozen (uit de diepvries). Hier voeg ik 1 eetlepel honing aan toe, voor een extra zoetje. Maar dit zou je achterwege kunnen laten. Verder een banaan en een paar druppels vanille essence.

Daarbovenop komen verse frambozen en blauwe bessen, vervolgens een laagje magere Franse kwark en dan weer vers fruit. En om het af te maken komt er bovenop de trifle nog een beetje van de geroosterde noten en chocolade stukjes. Wat een feest!

Ik ben heel benieuwd hoe jullie trifle eruit ziet tijdens het kerstfeest. Tag je ons als je hem deelt? Instagram.com/voedzaamensnel #voedzaamensnel

Tip: dit mango avocado ijs is ook een aanrader voor het kerstdessert.

Trifle – minder suiker

kerst dessert met minder suiker
Toevoegen aan ‘Mijn Recepten’
Dit recept is voor: 4 porties

Dit heb je nodig

  • 250 gr rood fruitdiepvries (bosbessen en frambozen)
  • 30 gr pecannotenongezouten
  • 30 gr walnotenongezouten
  • 30 gr amandelenongezouten
  • 1 banaanrijp
  • 1 el honing
  • 3 druppels vanille essence
  • 500 gr magere Franse kwark
  • 250 gr rood fruitvers (bosbessen en frambozen)
  • 50 gr pure chocolade85%

Zo maak je het

  • Haal het rode fruit ui de diepvries en doe in een schaal, zodat het een beetje kan ontdooien
  • Hak de noten en vervolgen de chocolade in kleine stukjes, roer door elkaar
  • pel de banaan, breek het vruchtvlees in stukken en doe in de schaal bij het koude fruit
  • voeg ook de honing en vanille essence toe en mix met een staafmixer
  • Verdeel 2/3 van het notenmengsel over de vier glazen
  • schep de fruitmousse in een spuitzak en verdeel voorzichtig over de glazen, zonder de randen vies te maken
  • leg nu 2/3 van het verse fruit op de fruitmousse, doe dit zoveel mogelijk aan de randjes zodat je het fruit straks nog een beetje ziet
  • verdeel nu de kwark over de glazen, vervolgens de rest van het verse fruit en tot slot de overgebleven nootjes met chocolade

Tip

Maak de trifle pas op als je hem wilt serveren. Je kunt de mousse van te voren maken en in een spuitzak bewaren in de koelkast. 
Print dit recept
Recept: Dessert, nagerecht, Toetje
Keuken: engels
Porties: 4 personen
Door: Jennifer