Ken je zo’n schaal met tortilla chips, loaded met gehakt, guacamole, jalapeño’s, rode ui, chilisaus, crème fraîche en een lading gesmolten kaas? Ik heb op verzoek een healthy variant bedacht op de klassieke nacho bowl. Het resultaat is verrukkelijk! En het ziet er gezellig uit. Ideetje voor een feestje?

De tortilla chips voor in deze nacho ovenschotel, kun je ook zelf maken. Het recept voor homemade nacho’s, gemaakt van groente wraps, vind je hier. Let op: bak de chips iets korter in de oven, want ze garen nog wat langer door als je deze nacho ovenschotel in de oven zet.

vegan nacho's ovenschotel

Vegan nacho’s ovenschotel

Ik heb deze nacho bowl zelfs vegan gemaakt. In plaats van crème fraîche heb ik cashew cream cheese gemaakt. Dat is niets meer dan geweekte, vermalen cashewnoten met een beetje water. Maar de smaak is verbluffend lekker! Ik houd wel van dat nootachtige. Het wordt vaker gebruikt als kaasvervanger.

In plaats van geraspte kaas, vond ik ‘mozzarella flavour grated’ in de supermarkt. Een vegan alternatief. Als je het los eet, smaakt het een beetje zoetig. Er staat op de verpakking dat het goed smelt, maar dat vond ik een beetje tegenvallen. Voor deze nacho bowl vond ik het echter een heel goed alternatief en de combi was top!

Mocht je deze geraspte kaas niet kunnen vinden, dan kun je er natuurlijk ook een beetje echte geraspte mozzarella overheen strooien. Dan is deze nacho bowl niet meer vegan, maar wel vegetarisch en nog steeds een heel stuk voedzamer dan de klassieke variant.

Vegan loaded nacho bowl

15 min
10 min
4 uren
Toevoegen aan ‘Mijn Recepten’
Dit recept is voor: 6 porties

Dit heb je nodig

  • 24 tortilla chips (gemaakt van 3 wraps)
  • 1 avocadorijp
  • 10 kerstomaatjes
  • 1/2 rode ui
  • 4 el cashewroom(week een zakje cashewnoten a 450 gram 3 uur van te voren!)
  • 4 el vegan geraspte kaas
  • 1 jalapeño
  • 100 gr zwarte bonen
  • 3 takjes koriandervers
  • 1/2 tl paprikapoeder
  • kiemgroente

Zo maak je het

Cashewroom

  • week een zakje ongebrande en ongezouten cashewnoten 3 uur in water
  • giet de cahewnoten af en vermaal in een keukenmachine tot room, voeg als het te dik is een beetje water toe

Voor de nacho ovenschotel

  • verwarm de oven voor op 180 graden
  • leg de tortilla chips in een (eventueel ronde) ovenschaal
  • snijd de kerstomaatjes in blokjes, de rode ui in halve ringen, de groene peper in plakjes, de avocado in blokjes en spoel de zwarte bonen af, laat uitlekken
  • leg de gesneden ingrediënten op de tortilla chips en voeg 4 eetlepels cashewroom, wat geraspte kaas en paprikapoeder toe
  • verwarm de nacho bowl 10 minuten in de oven, totdat de kaas gesmolten is
  • snijd intussen de koriander fijn en strooi over de nacho bowl nadat ie uit de oven komt
  • serveer met pittige kiemgroente

Tip

Zelf tortilla chips maken van groente wraps? Bekijk hier het recept
Print dit recept
Recept: borrelhap, gezonde snack, NYE snack, Tapas
Keuken: Mexicaans
Porties: 6 personen
Door: Jennifer