Een heerlijk recept voor gevulde kip uit de oven. Wij vinden dit een echt kerst recept. We vullen de kip met vijgen, verse mango en sinaasappel. Tezamen met heerlijke kruiden als kaneel en kruidnagel krijgt de vulling een soort tutti-frutti-achtige smaak.

De buitenkant van de kip beleggen we met verse rozemarijn en spek. Het vlees van de kip krijgt hierdoor een heerlijk malse smaak. Deze gevulde kip uit de oven is een voedzaam recept. Het bevat door het fruit veel vitamines en mineralen en ook de kip zorgt voor de nodige voedingsstoffen. Het recept duurt wel iets langer om te maken. Maar ach, als je dit recept met kerst gaat maken, heb je toch tijd zat ;-). Je kunt de kip wel al helemaal voorbereiden en een middag in de koelkast zetten. Dan kan je hem ’s avonds zo de oven in schuiven. 60 minuutjes op 200 graden en smullen maar van deze heerlijke gevulde kip uit de oven. Als de kip in de oven staat heb je natuurlijk tijd zat om je gasten te vermaken, de tafel te dekken en een van onze heerlijk bijgerechten te maken. Bijvoorbeeld onze favoriet: gegrilde pompoen.

Vulling voor de gevulde kip uit de oven

De vulling van vijgen, verse mango en sinaasappel ziet er ongeveer uit zoals op de foto hierboven. Het vullen van de kip is zo gebeurd. Zorg er wel voor de de kip van binnen goed leeg is. Soms worden de niertjes en andere ingewanden los in een zakje weer terug in de kip gestopt zodat deze te gebruiken zijn. Controleer ook even of er geen restanten van de ingewanden in de holte zitten. Is dit wel het geval snij deze dan weg met een scherp keukenmes. De vijgen die we gebruikt hebben zijn semi gedroogd (geen gedroogde). Kan je ze niet vinden in de supermarkt? Gebruik dan verse vijgen. Volledig gedroogde vijgen kan je beter niet gebruiken, deze bevatten te weinig vocht en drogen in de oven uit. Ze worden hard en dat is zonde van de heerlijke smaak die ze toevoegen aan het recept.

Gevulde kip uit de oven

20 min
1 uur
1 uur 20 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 4 porties

Dit heb je nodig

  • 1 Hele kip
  • 8 plakjes Ontbijtspek - afhankelijk van de grootte van de kip
  • 3 takjes Rozemarijn
  • Peper - naar smaak
Voor de vulling
  • 1/2 Rijpe mango
  • 2 Sinaasappels
  • 6 vijgen - gedroogd
  • 1 el Kaneel
  • 1 tl Kruidnagel - gemalen

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 200 graden
  • Zet een kom klaar voor de vulling
  • Schil de mango, snij het vruchtvlees van de pit en snij in kleine blokjes
  • Voeg de helft van de mango aan de schaal toe voor de vulling
  • Stop het andere deel van de mango in een klein schaaltje en plaats er een vorkje in, zorg dat het schaaltje leeg is vóórdat de kip in de oven gaat ;-)
  • Schil de sinaasappels en snij plakken van het vruchtvlees, snij de plakken vervolgens in tweeën en stop in de kom voor de vulling
  • Snij de steeltjes van de vijgen en deel de vijgen in vieren, voeg ook toe aan de vulling
  • Voeg vervolgens de kruidnagel en kaneel toe en schep goed door elkaar. De vulling is nu klaar
  • Leg de kip in een ovenschaal en knip het touwtje dat om de poten zit los (niet weggooien)
  • Controleer of de holte van de kip goed leeg is en verwijder eventueel veerresten van de huid aan de buitenkant
  • Vul de holte met de vulling, probeer er zo veel mogelijk in te krijgen
  • Bind vervolgens de poten weer bij elkaar met het touwtje
  • Bestrooi de kip met verse peper, strip de rozemarijn en verdeel ook over de kip
  • Beleg de kip met de plakken ontbijtspek en plaats in de oven voor 60 minuten
  • Heb je vulling over, leg dat dan ook in de ovenschaal
Print dit recept
Recept: Hoofdgerecht
Keuken: Hollands
Porties: 4
Door: Sven