Gevulde tomaten met broccoli puree
Gevulde tomaten uit de oven met een puree van broccoli. Tomaat en broccoli is een ongekend lekkere combinatie. Er zijn veel recepten van te vinden maar we hebben het net even anders gedaan en er een voedzame en snelle variant op bedacht.
Dit recept voor gevulde tomaten is het resultaat en we zijn er trots op, het is echt heerlijk ;-). Dit recept is ook een gemakkelijke manier om veel groente en voedingsstoffen binnen te krijgen. Voor dit recept gebruiken wij een staafmixer. Heb je nog geen staafmixer? Bestel hem via Bol.com en steun Voedzaam & Snel.
Broccoli bevat per 100 gram slechts 29 calorieën, daarnaast is het een rijke bron van vezels en vitamines. Je lichaam verbruikt voor het verwerken van broccoli meer calorieën dan de broccoli bevat, het is dus eigenlijk onmogelijk om er zwaarder van te worden.
Gevulde tomaten zijn gezond
Tomaten bevatten veel vitamine C en andere belangrijke voedingsstoffen. Daarnaast kan tomaat de verbranding van de huid door de zon met maar liefst 30% doen afnemen! Dit komt door de stof lycopeen. Lycopeen komt van nature in grote hoeveelheden voor in tomaat. Alleen watermeloen bevat meer lycopeen per 100 gram. In de BBC serie “the truth about food” is wetenschappelijk onderzoek gedaan met proefpersonen naar de bescherming van de huid door lycopeen. Door een dagelijks lycopeenrijk dieet te volgen, verbrandden de proefpersonen 30% minder snel dan voordat ze begonnen met het dieet. Het blijkt hierdoor zelfs beter te beschermen tegen schadelijk UV-licht dan zonnebrandcrème. Hier werd wel uitgegaan van de gemiddelde hoeveelheid zonnenbrandcrème die mensen gebruiken. En dat bleek veel te weinig te zijn. Lycopeen wordt als hulpstof toegevoegd aan producten; het krijgt dan de vermelding E160D.
Wij hebben dit gevulde tomaten recept als hoofdgerecht gegeten. Het is dan genoeg voor twee personen. Je kunt het ook als bijgerecht eten of er een stukje vlees bij bakken. Je kunt er dan met drie tot vier personen van eten. Ik hoop dat jullie het net zo lekker vinden als wij! Eet smakelijk alvast!
Gevulde tomaten met broccoli puree
Dit heb je nodig
- 6 Tomaten - grote
- 500 gr Broccoli
- 1 el Groene pesto
- 50 gr jonge kaas - geraspt
- Peper - naar smaak
- Zout - naar smaak
Zo maak je het
- Zet een pan met water op het vuur, of op de kookplaat ;-)
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Snij de hele broccoli, inclusief de stam, in grove stukken
- Blancheer de broccoli voor 3 minuten zodra het water kookt
- Giet de broccoli af en laat goed uitlekken
- Doe de broccoli in een grote schaal of kom, schep de pesto erdoor, voeg wat peper en zout toe en pureer de broccoli met een staafmixer. Het hoeft geen homogene massa te worden
- Schep de geraspte kaas erdoor
- Snij de bovenkantjes van de tomaat en lepel de tomaten leeg
- Vul de tomaten met het mengsel en plaats ze voor 20 minuten in de oven
Wat een delicatesse! Dit zetten we wekelijks op de menukaart! Zelfs mijn dochter die broccoli “haat” vond het lekker. Door die pesto en tomaat krijgt die groente een andere smaakdimensie Bedankt voor dit heerlijke, gezonde, snel klaar te maken recept.
Misschien ook nog het vermelden waard: zowel broccoli als tomaat zijn gezond, maar samen zijn ze nog veel krachtiger. Ze versterken elkaar:
“Broccoli & Tomatoes
New research shows that this combo prevents prostate cancer, but no one is sure why.
In a recent Cancer Research study, John W. Erdman Jr., Ph.D., of the University of Illinois, proved that the combination shrunk prostate-cancer tumors in rats and that nothing but the extreme measure of castration could actually be a more effective alternative treatment. (What more motivation do you need to embrace this one-two punch?)
“We know that tomato powder lowers the growth of tumors,” says Erdman. “We know that broccoli does too. And we know they’re better together. But it’s going to take years to find out why.”
Van manshealth.com
Hoi Dan,
Goed om te lezen dat het zo goed in de smaak is gevallen :-) Ik ga de studie er eens bij zoeken. Dan kan ik daar wat leuks over schrijven in een volgend recept met broccoli en tomaat. Bedankt voor de tip!
Groetjes,
Sven
Het is inderdaad een erg lekker recept. En nog gezond ook.
En de tip : overgebleven tomaat, uitje erbij en een eitje roerbakken ,ook lekker voor de lunch.
O ja, ik heb er wat geroosterde pijnboompitten overheen gestrooid..
Wat een heerlijk culinair dineetje met dit recept! volgende dag de overgebleven tomaat lekker opgebakken met ui en kaas mmmm
Dit recept vandaag uitgeprobeerd! Het was heerlijk!!!
Heerlijk voorgerecht, qua smaak vind ik het wat lekkerder om wat meer pesto (eventuele verse pesto!) toe te voegen. Positieve reacties gehad!
Mijn man die niet zo van broccolli houdt vond dit recept toch heerlijk! Met de overgebleven stukjes tomaat en broccolli mengsel heb ik nog een lekker schoteltje gemaakt : uitje fruiten, eitje mee rullen, dit bij de tomaat en broccolli doen, nog wat extra geraspte kaas erover, even in oven en nog een keer smullen!
Vanmiddag klaargemaakt en we hebben ze net gegeten!Het smaakte heerlijk en het vult ook nog eens goed.Ik had ze als bijgerecht maar de volgende x neem ik er gewoon 2 als hoofdgerecht,mss met n lekkere salade erbij!
Ziet er super uit en ben dol op broccoli. Ik ga het zeker deze week nog proberen!