Niet alleen de foto is prachtig maar ook deze heerlijke pittige mango salade met feta en rode ui is prachtig. De smaken combineren perfect. De licht zoute en romige smaak van de feta kaas combineert mooi bij de vol zoete mango en de pittige rode ui. De fris knapperige komkommer en sla maakt het geheel af. Dit gezonde recept kan volstaan als volwaardige lunch. In kleinere porties zou het ook een mooi voorgerecht kunnen zijn.

Wat maakt een mango gezond?

Het hoofdingrediënt van deze salade is de mango. De mango is na de banaan het meest gegeten fruit met een tropische afkomst. De boom waar de mango aan groeit kan 40 meter hoog worden. Mango bevat veel vitamines, mineralen, eiwitten, spoorelementen en andere gezonde stoffen waaronder: retinol en beta-caroteen, beide stoffen worden ook wel pro vitamine A genoemd. Dat betekent dat de stoffen door ons lichaam gebruikt worden om vitamine A van te maken. Ook bevat mango vitamine B1, B2, B6, foliumzuur, E, K, en een grote hoeveelheid vitamine C. Mango bevat ook het essentiële eiwit tryptofaan. Essentieel houdt in dat dit eiwit niet door ons lichaam kan worden aangemaakt en we het dus via voeding moeten binnenkrijgen. Tryptofaan heeft ons lichaam nodig om serotonine van te maken. Serotonine is een neurotransmitter die een positieve rol speelt bij slaap, zelfvertrouwen, stemming, emotie, seksuele activiteit en eetlust. Andere fruitsoorten die veel tryptofaan bevatten zijn:

(per 100 gram)
Avocado – 33 mg
kiwi – 14 mg
Banaan – 10 mg
Aardbeien – 7,9 mg
Meloen – 7,4 mg
Ananas – 6,8 mg
Vijgen – 5,6 mg

Wanneer is een mango rijp?

Het is niet altijd te zien of een mango rijp is. Alleen bij sommige rassen kleurt de schil rood. Je moet er aan voelen en ruiken om er achter te komen of je hem direct kunt eten. Een rijpe mango kan je licht indrukken. De schil moet wel terug veren. Blijft er na het drukken een kuiltje achter, dan is de mango overrijp en uitgedroogd. De schil moet mooi glanzend zijn. Soms komt het voor dat er zwarte strepen als druppels vanaf het kroontje naar beneden lopen. Dit is niet erg. De strepen worden veroorzaakt door het sap dat uit het steeltje drupt na het plukken van de mango. Als de mango ook nog licht zoet ruikt is hij klaar om gegeten te worden. Wil je een mango kopen die je later kunt gebruiken, kies dan voor een wat stevigere mango. Let wel op: mango’s rijpen erg langzaam. Is je mango nog niet helemaal rijp en wil je hem de volgende dag gebruiken? Stop hem dan in een doorzichtige plastic zak samen met een appel en leg hem in het raamkozijn. Appels scheiden veel ethyleengas uit. Dit bevordert samen met veel zonlicht het rijpingsproces.

Het snijden van een mango kan wel eens een uitdaging zijn. In onderstaand filmpje wordt goed uitgelegd hoe je dit op twee manieren kan doen.

Pittige mango salade met feta en rode ui

10 min
10 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 2 porties

Dit heb je nodig

  • 1 Mango
  • 1/3 Komkommer
  • 75 gr Feta
  • 1/2 Rode ui
  • 170 gr Ijsbergsla
Voor de dressing
  • 3 el Olijfolie - extra vergine
  • 1 tl Spaanse peper - gedroogd
  • 1 el peterselie - vers
  • Peper - naar smaak
  • Zout - naar smaak

Zo maak je het

  • Snij de ijsbergsla in in kleine stukjes, was goed en verdeel over 2 borden
  • Snij de komkommer in dunne plakjes
  • Schil de mango (zie hierboven hoe) en snij in reepjes of blokjes
  • Snij de rode ui in dunne halve ringen en snij of brokkel de feta in kleine stukjes
  • Verdeel de mango en komkommer over de ijsbersla
  • Strooi de rode ui en feta er overheen
  • Meng de ingrediënten voor de dressing in een schaaltje en druppel over de salade
Print dit recept
Recept: Salade
Keuken: Hollands
Porties: 2
Door: Sven