Dit is een biefreepjes recept met lekker veel groente, cashewnoten en de smaakmakers gember, Spaanse peper en knoflook. Vroeger aten we bij elke maaltijd een stuk vlees en soms vis. Tegenwoordig eten we 3 – 4 dagen in de week vlees of vis en de andere dagen eten we vegetarisch. Dat geeft niet alleen ruimte voor meer groente en variatie, het heeft er ook voor gezorgd dat we de keren dat we wel vlees of vis eten, sneller voor een biologisch stukje vlees gaan. Het smaakt lekkerder, is beter voor dier en milieu, maar ook duurder. Als het kan, kies dan voor minder vaak vlees en ga voor een biologische variant. Voor dit biefreepjes recept gebruiken we biologische biefstuk.

We gebruiken 250 gram biefstuk voor twee personen. Dat is zeker voldoende, want er gaat veel groente in dit biefreepjes recept: 200 gram oesterzwammen, 200 gram broccoli en 150 gram sperziebonen. Ook gaan er cashewnoten bij deze biefreepjes. Tip: serveer de biefreepjes met cottage cheese, het geeft je maaltijd een fris tintje.

We gebruiken in dit biefreepjes recept een heel bakje oesterzwammen: 200 gram. De oesterzwam is het hele jaar door verkrijgbaar in Nederland en heeft een zachte smaak. De bruingrijze soort die je meestal in de supermarkt ziet liggen (je hebt bijvoorbeeld ook een lichtpaarse variant) heeft qua smaak iets weg van kalfsvlees. Oesterzwammen slinken niet zoals normale champignons, omdat ze minder vocht bevatten. Het heeft dus geen nut om ze langer te bakken, daar worden ze juist minder lekker van. Oesterzwammen bevatten veel vezels, mineralen en vitamines. Ook bevat de oesterzwam ergosterol: deze stof wordt met behulp van UV-B straling van de zon omgezet in vitamine D. Laat die zon maar schijnen!

Biefreepjes met groente en cashewnoten

5 min
10 min
15 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 2 porties

Dit heb je nodig

  • 200 gr Broccoli
  • 150 gr Sperziebonen
  • 200 gr Oesterzwammen
  • 25 gr gember - vers
  • 1/2 Spaanse peper
  • 1 teen Knoflook
  • 1 klontje Roomboter
  • 250 gr Biefstuk - liefst biologisch
  • 50 gr Cashewnoten - ongezouten
  • Zout
  • 150 gr Cottage cheese

Zo maak je het

  • Vul de waterkoker met water en zet aan
  • Snijd de broccoli in roosjes en dop de boontjes
  • Blancheer de broccoli en de boontjes 4 minuten in een pan met het kokende water op middelhoog vuur
  • Snijd ondertussen de oesterzwammen in grove reepjes, schil de gember en snijd fijn, snijd de knoflook fijn, Snijd de Spaanse peper doormidden, verwijder de pitjes, spoel even af en snijd de halve peper fijn
  • Giet de broccoli en boontjes af als ze klaar zijn en laat even uitlekken in een vergiet
  • Bak de oesterzwammen in een klontje roomboter 2 minuten
  • Snijd ondertussen de biefstuk in reepjes
  • Voeg de gember, knoflook, peper en wat zout toe en bak 1 minuut mee
  • Voeg de biefstuk toe, bak 1 minuut mee
  • Voeg de sperziebonen, broccoli en cashewnoten toe en bak nog 1 minuut mee
  • Let op: bak de biefstuk niet te lang, dan worden de reepjes taai, medium is perfect
  • Serveer de biefreepjes met een schepje cottage cheese
Print dit recept
Recept: Avondmaaltijd, Diner, Hoofdegerecht
Keuken: Nederlands
Porties: 2
Door: Jennifer