Je kunt currypasta heel goed zelf maken, en als je dat doet, word je goed beloond. Vers gemaakte currypasta heeft namelijk een veel intensere smaak! En je bepaalt zelf wat er in gaat en hoe pittig je hem maakt. Dit recept voor gele currypasta is mild pittig, precies goed voor de Westerse eter die snel gaat zweten van erg pittig eten. Mijn gele currypasta recept heeft ook een frisse, zoete smaak, het is een geweldige smaakmaker voor iedere curry of soep.

De gele currypasta kun je een tot maximaal twee weken in je koelkast bewaren in een afgesloten bakje. Maar nog handiger, vind ik zelf, is om de currypasta in porties in te vriezen. Van lezer Saskia kregen we de tip om dit niet in plastic zakjes te doen, maar in een ijsblokjes-bakje. Toen ik nog borstvoeding gaf heb ik speciaal voor het invriezen van moedermelk van die flexibele en van veilig silicone gemaakte diepvriesbakjes gekocht, van Green Sprouts. Zonde om die bakjes in de kast te laten liggen, want ze zijn ook ideaal voor het invriezen van homemade currypasta. :-)

Wat gaat er in gele currypasta?

Curry pasta is een kruidige pasta die zijn oorsprong vindt in Azië en India. Voor deze gele currypasta gebruik ik de volgende kruiden en specerijen, goed voor zo’n 8x koken voor 2 personen:

  • 3 rode pepers (voeg meer toe als je van extra pittig houdt)
  • 3 sjalotjes
  • 1 bol knoflook
  • 1 stokje citroengras (sereh)
  • 3 blaadjes limoenblad (kaffir)
  • 60 gr verse gember
  • handje verse koriander
  • 2 el kurkuma
  • 1 el korianderzaad
  • 2 tl kardemom (heel)
  • 1 tl komijnzaad
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl kerrie

Zelf gele currypasta maken

De rode pepers, sjalotjes, gember, verse koriander en knoflook snijd je grof voor. De citroengras (sereh) snijd je heel fijn, want de keukenmachine krijgt dit frisse stengeltje niet zo makkelijk fijngemalen. Ook het limoenblad snijd ik goed voor. Dit zijn (naast het gedroogde limoenblad) de ‘natte’ ingrediënten die ervoor zorgen dat de currypasta een pasta wordt. Begin dan ook met het vermalen van deze ingrediënten in de keukenmachine.

Het korianderzaad, de kardemom en het komijnzaad bak ik kort voor in een droge pan, zodat de smaken nog meer naar boven komen. Vervolgens vijzel ik ze fijn alvorens ze in de keukenmachine toe te voegen aan het mengsel.

Op het limoenblad na, kon ik alle ingrediënten in de supermarkt vinden. Cirtoengras (sereh) en limoenblad vind je sowieso in een toko. Het is altijd leuk om daar ook even rond te snuffelen!

Deze gele currypasta smaakt superlekker in een Thaise currysoep.
En de combinatie met vis is ook perfect, zoals in een kabeljauw curry!

Wil je een rode currypasta maken? Bekijk dan dit heerlijke recept voor tikka masala currypasta.

Gele currypasta zelf maken

Een mild pittige en zoete currypasta die goed combineert met vis
10 min
5 min
15 min
Toevoegen aan ‘Mijn Recepten’
Dit recept is voor: 8 porties

Dit heb je nodig

  • 3 rode peper
  • 1 bol knoflook
  • 3 sjalot
  • 60 gr gembervers
  • 7 gr koriandervers
  • 3 blaadjes limoenbladkaffir, toko
  • 1 stengel citroengras
  • 1 el korianderzaad
  • 1 tl komijnzaad
  • 2 tl kardemompeulen
  • 2 el kurkuma
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl kerrie

Zo maak je het

  • snijd de rode pepers in stukken, pel de tenen knoflook en de sjalotjes en snijd beide grof
  • schil de gember, en snijd net als de verse koriander en het limoenblad grof
  • snijd de citroengras heel fijn en vermaal samen met de rode peper, knoflook, sjalot, gember, koriander en limoenblad in een keukenmachine
  • rooster het korianderzaad, komijnzaad en de kardemompeulen in een droge pan, totdat het lekker gaat geuren en vermaal dit vervolgens in een vijzel
  • voeg de geroosterde specerijen en de rest van de ingredienten (kurkuma, kaneel en kerrie) toe aan de keukenmachine en vermaal alles tot een mooie gele currypasta
  • bewaar de currypasta in een afgesloten bakje in de koelkast (1-2 weken) of vries de currypasta in 8 porties in in de vriezer in bijvoorbeeld een ijsblokjesbakje
Print dit recept
Recept: Curry
Keuken: Aziatisch
Porties: 8 porties
Door: Jennifer