Pesto recept | zelf pesto maken
Zelf pesto maken, als je het nog nooit gedaan hebt, denk je misschien dat het een hele klus is. Uh… nee hoor, pesto maken is ongelofelijk simpel, helemaal met dit pesto recept bij de hand!
En als je pesto uit een potje gewend bent, maak je dan klaar voor een verrukkelijke zelf gemaakte pesto met smaak explosie. Heerlijk! Uiteraard gaat er verse basilicum in onze pesto. Je hebt behoorlijk wat basilicum blaadjes nodig voor een klein beetje pesto. In dit pesto recept gaat 20 gram en dat zijn bijna alle blaadjes van Ć©Ć©n basilicum plantje! Samen met de pijnboompitten, Parmezaanse kaas, knoflook, olijfolie en een beetje peper en zout levert dat 70 gram pesto op, een klein schaaltje. Wil je dus een flinke pot pesto maken, dan zul je de ingrediĆ«nten voor dit recept moeten verviervoudigen. Nu hebben wij een kleine keukenmachine, dus dat zal in meerdere porties gemaakt moeten worden. Ja, een keukenmachine is wel een must voor deze pesto. In een blender zal je alles niet zo fijn krijgen, omdat de messen van een blender niet tot de rand komen. Die kleinere messen zijn ideaal voor vloeistoffen. Een keukenmachine is best een aanschaf en een groot ding. Wil je klein beginnen, ga dan even naar de Blokker of Marskramer en scoor zo’n schattig klein keukenmachinetje van Tomado. Voor maximaal ā¬Ā 30,- euro ben je klaar en kan je al kleine porties heerlijke pesto maken. Ook handig als je niet zo veel kastruimte hebt. Ga je toch voor een flinke? Kijk dan even hier.
Basilicum is een goed ruikend en gezond kruid. Het bevat veel vitamines en mineralen en dat maakt deze zelf gemaakte pesto tot een erg voedzame tapenade. We gaan binnenkort ook eens een rode pesto maken, en een zwarte! Een trio van gezonde tapenades. Eet je koolhydraatarm? Smeer deze tapenade dan eens op deze zelf gemaakte crackers van amandelmeelĀ of deze toastjes van lijnzaad. Of vul er je kipfilet mee! Ik zie alweer een nieuw recept voor me :-)
Pesto recept | zelf pesto maken
Dit heb je nodig
- 20 gr basilicum - vers
- 20 gr Pijnboompitten
- 20 gr Parmezaanse kaas
- 1 teen Knoflook
- 3 el Olijfolie - of meer, afhankelijk van de dikte
- 1/2 Zout
- 1/2 tl Peper
Zo maak je het
- Rasp de Parmezaanse kaas en schil de knoflook
- Stop de basilicum, pijnboompitten, Parmezaanse kaas en knoflook in een keukenmachine
- Mix totdat het is vermalen tot een groene massa
- Voeg 2 eetlepels olijfolie toe en mix
- Voeg eventueel wat meer olijfolie toe, afhankelijk van hoe dik of dun je de pesto wilt hebben (wij vinden 4 eetlepels precies goed)
Hoeveel gram pesto haal je uit dit recept?
Ik heb dit recept gebruikt als basis
Alleen heb ik ipv pijnboompitten cashewnoten gebruikt
En ik heb zowel Pecorino als parmezaan gebruikt
En half basilicum en half rucola
Ook erg lekker deze variant
Handig recept met hoeveelheden. Een klein beetje (verse) citoensap erdoor maakt het net iets frisser.
let op: wel altijd de pijnboompitten eerst roosteren voordat je ze op eet!
anders loop je de kans om meer dan een week een bittere smaak ik je mond te hebben…
Wat bijzonder! Nog nooit gehoord.
bittere smaak in je mond zijn pijnboompitten chinees NIET EETBAAR heb zelf onderzoek naar gedaan .
Ik heb eens pijnboompitten bij Xenos gekocht (normaal koop ik ze bij Albert Heijn) en ik heb ze gewoon geroosterd, zoals ik altijd doe. De dagen erna had ik een ongelooflijk bittere smaak in mijn mond, alles wat ik at, smaakte vies. Ik vroeg me af of ik iets onder de leden had en ben gaan Googelen. Toen las ik dat over die pijnboompitten! Ik had er ook nog nooit van gehoord, maar haal voor de zekerheid geen pijnboompitten meer bij Xenos of andere goedkope winkeltjes.
Herkenbaar!!
Ik heb dat niet gedaan hoe krijg ikke bittere smaak weg ??
ik zou er een zestiende theelepel zout en peper in doen
Ik heb zojuist pesto gemaakt. Het was maklijk om te maken en het smaakt goed.
Super! Fijn dat je het lekker vindt
Toprecept, zoveel lekkerder dan uit de winkel. Smaakexolosie
Goed recept, en de moeite waard ook, want zelfs de uit italie geimporteerde fabriekspesto bevat vaak noten in plaats van pijnboompitten, en meer van dat soort “bezuinigingen” Allemaal zonde pesto is gewoon duur spul als je kijkt naar de prijs per kilo saus, als je de hoeveelheid deegslingers die je ermee op smaak kunt maken,
Niks aan te merken aan de ingredienten, gewoon zoals pesto is, zonder wat je vaak ziet gebeuren dat mensen een leuke eigen draai willen geven alsof er iets toe te voegen aan dit soort klassiekers, toch heb ik 2 suggesties, maar die heb ik niet zelf verzonnen.
1, de smaak wordt prima in een keukenmachine, maar als je een goede vijzel hebt, (niet zo’n gepolijst ding, maar lekker ruw van binnen) dan vind ik dat verre te prefereren, met de keukenmachine gaat het erg snel en blijft er wat mij betreft vlug weinig structuur over.
2 Ik ken hem ook met pecorino (de harde) in plaats van parmigiano, en dat is niet raar, want parmigiano en pecorino worden in de Italiaanse keuken vaker onderling gevarieerd, kwestie van smaak en regio.
3 Jawel, een variant, zeker niet origineel, maar wel erg dicht erbij is nederlandse geitenkaas, maar dan het soort dat brokkelt, ik zou dat echter niet meer pesto alla genovese noemen, maar eerder – allo Scaffone o.i.d
even een halve bijzin aanvullen, ik bedoel dat pesto per kilo saus duur is, maar dat je met weinig pesto veel pasta op smaak brengt.
Gelukkig eindelijk een recept met het gewicht aan basilicum. Als je dat zelf kweek is ‘ een bosje’ onduidelijk.
Super lekker!! Net zelf deze pesto gemaakt, was heerlijk!
Je vindt er trouwens ook nog meer lekkere pesto recepten. Pesto maken
Hallo Jacqueline, als reactie op jouw vraag, wil ik je graag doorsturen naar de volgende onderstaande website. Hier staan ook handige tips m.b.t. het bewaren van eigen pesto. Groene pesto maken en bewaren
Hoe lang kan ik de pesto bewaren?
Of kan ik hem ook invriezen?
Hier was ik ook benieuwd naar.. weet niet of deze site nog actief is..
Hoi Yvonne,
In de koelkast kun je het ongeveer een week bewaren.
Invriezen kan ook prima.