Er zijn van die groenten die veel mensen links laten liggen. Een tijdje terug ontdekte ik dat ik dit deed met venkel. Wat moet je met die knol en waar is ie goed voor? Ik ging op onderzoek uit en begon te koken met venkel. In deze blog vind je 7 heerlijke recepten met venkel en vertel ik waarom je venkel moet toevoegen aan je menu!

We zijn in Nederland nog niet zo bekend met de venkel. Hij is dan ook pas in de 18e eeuw in ons land geïntroduceerd. Maarja, de avocado is ook vanuit ‘eng’ naar mega populair gegaan. Iets té populair. We zijn in tien jaar tijd vier keer zoveel avocado’s gaan eten. Op Insta steelt ie natuurlijk ook al even de show. Sven is inmiddels een beetje avocado-moe en trekt zijn neus op als ik een salade met avocado wil maken. Reden om een ander product in het zonnetje te zetten. Is venkel de nieuwe trend?

Ik hoop het eigenlijk niet. Het is niet mijn doel om jullie dagelijks venkel te laten eten. Het gaat om variatie. Dus pak die venkel zo nu en dan en maak er eens iets lekker mee! Het maakt je pakket aan voedingsstoffen groter en je smaakpallet rijker.

In Italië en Frankrijk weten ze wel raad met venkel. Zijn anijs-achtige smaak wordt goed gewaardeerd en ze gebruiken ieder stukje van de venkel. We zijn nog iets minder stoer: de steeltjes snijden we soms weg. Maar het loof gebruiken we wel! Zie het als een extra smaakmaker zoals peterselie. Snijdt het loof van de venkel fijn en strooi het over je soep of salade.

Voedzame recepten met venkel

Heb je venkel gekocht en wil je er iets mee maken, maar weet je niet wat? Hieronder vind je 7 heerlijke recepten met venkel, zoals een salade, een soep, stamppot en een visstoof.

Redenen om venkel te eten

  • Venkel is goedkoop
  • deze groente heeft een toegankelijke smaak en is heel geschikt om te pureren, ideal voor als je baby begint met het eten van prakjes
  • Venkel bevordert de spijsvertering
  • Venkelzaadjes zouden de productie van moedermelk stimuleren
  • Venkel bevat veel mineralen en vitamines
  • Venkel ziet er grappig uit, het is net een hand. Een leuke groente om je kinderen te betrekken bij het koken.

Venkel rauw eten

Venkel kun je goed rauw eten. Het is direct de makkelijkste bereiding van venkel want je hoeft hem slechts in dunne plakjes te snijden. Hoe dunner, hoe beter. Je kunt hier ook een mandoline of snijmachine voor gebruiken.

Benodigde tijd: 5 minuten

Venkel snijden

  1. schoonmaken

    snijd een plakje van de onderkant van de venkel en snijd de stelen eraf

  2. verwijder het loof

    verwijder het loof van de stelen en snijd dit fijn, dit kun je gebruiken als garnering

  3. reepjes snijden

    snijd de venkel doormidden en vervolgens in dunne plakjes, snijd de plakjes in reepjes

We gebruiken venkel rauw in deze venkelsalade met sinaasappel en walnoten, en in deze salade van gerookte zalm met aspergelinten, venkel en radijs.

Venkelsoep maken

venkelsoep met prei

Dit is een verrukkelijk lekkere venkelsoep voor groot en klein. De venkel geeft deze soep een anijs-achtige smaak die heel goed combineert met prei, verse tijm en kerrie. Ook gaat er een appeltje in, wat de soep ietsje zoet maakt. Een gezonde soep dus die bij veel mensen in de smaak zal vallen. Lees verder om deze venkelsoep te maken.

Venkel en vis, een perfecte match

De anijs-achtige smaak van venkel gaat heel goed samen met witvis zoals kabeljauw, poon of schol. Het voordeel van deze heerlijke visstoof is dat ie supersnel op tafel staat en je er weinig werk aan hebt.

snelle eenpansmaaltijd
Snelle visstoof met venkel

Venkel grillen

Denk je bij groente op de BBQ aan zoete aardappel, paprika en courgette? Dat is zeker lekker, maar ook venkel kun je heel goed grillen. En in dat geval kun je de steeltje er gewoon aan laten zitten.

asperges venkel tomaat grillen op de BBQ

Gegrilde venkel kun je heel goed in een salade verwerken, zoals in deze couscoussalade.

couscous salade met gegrilde groenten van de BBQ
Couscous salade met gegrilde groenten

Stamppot van venkel

Een oerhollandse stamppot maken met venkel? Ik kan je vertellen, dat is echt heel erg lekker! In deze venkel stamppot combineren we venkel met zoete aardappel, shiitake en crème fraîche. Denk: romig en lichtzoet met iets knapperigs. Het is om te smullen! Ik zou zelfs adviseren om deze stamppot met speciale gelegenheden op tafel te zetten. Gebruik een kookring om de stamppot net zo mooi te serveren als op de foto.

venkel stamppot met zoete aardappel
venkel stamppot met zoete aardappel

Venkel op je pizza

Uuuh, zijn we doorgeslagen? Nee hoor! Venkel is hartstikke lekker op een pizza. En zo voeg je zelfs als je een pizza eet, groente aan je maaltijd toe. In dit recept kun je lezen dat je een plaatpizza ook van zelfgemaakt volkoren deeg kan maken. Zo is ie nog verantwoorder.

volkoren plaatpizza met venkel en kastanje champignons
Volkoren plaatpizza met venkel

Ik ben benieuwd wat je van onze recepten met venkel vindt! En of je venkel vaker op het menu gaat zetten. Laat het ons weten in een reactie onder deze blog.