Courgette lasagne is een supersimpele, lekkere en gezonde lasagne. Je gebruikt de courgette namelijk als lasagne bladeren. Die hoef je niet voor te koken of bakken, zoals bij plakken van aubergine, want de courgette plakken worden heel snel zacht in de oven. En hoe je die dunne plakken snijdt? Gewoon met een kaasschaaf. Deze courgette lasagne vullen we met kleine blokjes kipfilet, tomatenblokjes, rode peper, een beetje kaas en verse salie uit de tuin. 

Vorig jaar hebben we diverse kruiden in de tuin gepland. De salie kwam, net als de munt, chocolade munt, rozemarijn, tijm en bieslook, na de winter gewoon weer terug. En niet zo’n beetje ook! Ze groeien als kool. Salie is een heerlijk kruid, het heeft een sterke, warm aromatische en iets kruidig en licht bittere smaak. Het plantje werd vroeger als medicijn gebruikt. Salie bevat veel vitamine K en antioxidanten. Wist je dat je ook gewoon thee kunt zetten van verse blaadjes salie? plukken, afspoelen en laten trekken in heet water. Salie heeft een ontstekingsremmende werking en het zou ook goed zijn voor de hersenen. Uit onderzoek blijkt dat salie een positief effect heeft op het geheugen en de stemming! Ik denk dat ik nog even een kopje salie thee zet ;-)

Wij krijgen regelmatig de vraag: waar kan ik salie nu bij gebruiken? Het is een populair kruid in de Italiaanse keuken en wij vinden het dan ook perfect passen in een lasagne zoals deze courgette lasagne, of een volkoren of groente pasta. Maar wat je het beste kunt doen: het gewoon lekker uitproberen. Voeg het eens toe aan een gerecht dat je vaker maakt en kijk hoe het smaakt!

Vind je lasagne maken met courgette ook zo simpel en lekker? We hebben nog twee varianten gemaakt: lasagne van courgette met gehakt en basilicum en een lasagne van courgette met tonijn, olijven en zongedroogde tomaatjes. Buon appetito!

Courgette lasagne met kip en salie
Door: 
Recept: Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Voorbereidingstijd: 
Bereidingstijd: 
Totaaltijd: 
Aantal porties: 2
 
Een koolhydraatarme lasagne met courgette als lasagnebladeren
Dit heb je nodig
  • Courgette - 2 middelgrote
  • Kipfilet - 350 gram
  • Snuf zout
  • Olijfolie - 1 eetlepel
  • Tomatenpuree - 1 blikje van 140 gram
  • Tomatenblokjes - 1 blikje van 400 gram
  • Salie - klein handje
  • Rode peper - 1
  • Knoflook - 1 teen
  • Jonge kaas - 4 plakken
  • Parmezaanse kaas - 20 gram
Zo maak je het
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden
  2. Was de courgettes, snijd de kapjes en steeltjes eraf en leg de courgette neer, houd hem stevig vast en snijd er plakken van met een kaasschaaf
  3. Snijd de kipfilet in blokjes en bak ze kort aan met een beetje olijfolie en een snuf zout
  4. Bak de tomatenpuree aan in een hoek van de pan en schep vervolgens door de kipfilet
  5. Voeg de tomatenblokjes toe en laat ongeveer 8 minuten op laag vuur pruttelen
  6. Snijd direct de salie en de peper fijn (verwijder zaadlijsten en pitjes), pers de knoflook uit en voeg toe
  7. Rasp ondertussen de Parmezaanse kaas
  8. Schep ⅓ van het kipmengsel in een ovenschaal, beleg met plakken courgette en twee plakken kaas, herhaal nog een keer. Eindig nu met nog ⅓ kipmengsel en vervolgens met courgetteplakken. Strooi de Parmezaanse kaas er overheen en plaats de lasagne 20 minuten in de oven
  9. Zet eventueel de grillstand van de je oven nog even aan
Tips
Wil je 's avonds snel klaar zijn: bereid de schotel dan 's ochtends voor en plaats hem in de koelkast. 's avonds alleen even afbakken. Plaats de schotel 5 minuten langer in de oven omdat de ingredienten afgekoeld zijn. Nog een tip: Gebruik een kleine ovenschaal.

 

Wil je dit recept bewaren? Maak dan hier een account aan. Heb je al een account? Hier kun je inloggen