Dit Indiase dahl recept is echte comfort food. Het is super voedzaam en bevat een mix van verschillende verwarmende specerijen. Het duurt net iets langer om te maken dan je misschien van ons gewend bent. Deze Dahl van rode linzen, met geroosterde bloemkool en pompoen, is dan ook de perfecte maaltijd om in het weekend te bereiden.

Maak het liefst nog wat extra! Want je kunt deze dahl prima invriezen, of in een afgesloten bakje in de koelkast bewaren voor later in de week. Ideaal als je zo’n mega drukke dag hebt, laat thuis bent en geen zin meer hebt om uitgebreid te koken.

Wat is dahl?

Dahl (ook geschreven als dal) is een Indiaas gerecht dat zoveel betekent als tot brei gekookte peulvruchten met kruiden en specerijen. ‘Brei’ klinkt niet zo smakelijk en het doet deze heerlijke maaltijd geen goed recht. Daarom noem ik het vanaf nu gewoon zoals het heet: Dahl. Dahl wordt vaak gecombineerd met groente, het is daarom een veel gebruikt gerecht in de vegetarische keuken. Wij combineren deze rode linzen dahl met geroosterde bloemkool en pompoen met komijnzaad.

Dahl wordt niet alleen in India gegeten, maar ook in Nepal, Pakistan, Sri Lanka, Bangladesh, Suriname en … door jou, in Nederland ;-)

Dahl van rode linzen

Indiase Dahl maak je door peulvruchten te koken, In dit gerecht doen we dat met rode linzen. Maar je kunt dahl ook maken met kikkererwten, oranje linzen, spliterwten, mungboon en rode bonen. Ik kan dan ook vast vertellen dat ik zeker weten een variant ga bedenken van deze dahl van rode linzen. Want het smaakt bizar goed!

Sven merkte op: je maakt de laatste tijd vaak curry’s. Dahl lijkt inderdaad een beetje op curry. Ik doe er namelijk ook deze heerlijke zelf gemaakte gele currypasta door. Maar toch is het een wezenlijk ander gerecht dan een curry. Bij een curry met peulvruchten, voeg ik de kant-en-klare bonen aan het eind toe. Ze hoeven eigenlijk alleen opgewarmd te worden. Bij dahl gebruik je rauwe linzen, die je zelf gaarkookt. Dat doen we overigens met kurkuma (geelwortel), waardoor de dahl een mooie gele kleur krijgt.

Indiase dahl met geroosterde bloemkool en pompoen

een heerlijke kruidige dahl van rode linzen 
10 min
40 min
50 min
Toevoegen aan ‘Mijn Recepten’
Dit recept is voor: 4 porties

Dit heb je nodig

  • 1 kilo bloemkool
  • 400 gr pompoen
  • 1/2 el komijnzaad
  • zeezout - naar smaak
  • 4 el olijfolie
  • 400 gr rode linzen - rauw
  • 1/2 el kurkuma - (geelwortel)
  • 1 1/2 el gele currypasta
  • 400 ml tomatenblokjes - in blik
  • 2 rode ui
  • 2 tenen knoflook
  • 7 gr koriander - vers
  • 200 gr volkorenrijst - optioneel

Zo maak je het

  • verwarm de oven voor op 180 graden
  • snijd de pompoen in blokjes en verwijder de pitten, breek de bloemkool in roosjes
  • beleg een bakplaat met bakpapier, leg de pompoen en bloemkool erop en strooi er het komijnzaad, een beetje zeezout en 4 el olijfolie overheen, rooster in 40 minuten gaar in de oven
  • breng intussen een pan met de linzen, kurkuma en ruim water aan de kook en laat in 12 minuten gaar koken, zonder deksel op de pan, het is klaar als het een beetje is ingedikt
  • snipper de rode ui en snijd de knoflook fijn, snijd de koriander grof (serveer je de dahl met zilervliesrijst, kook dan de rijst volgens de beschrijving op de verpakking)
  • fruit de ui in een pan met een beetje olijfolie, voeg vervolgens de knoflook toe, schep op en voeg de gele currypasta toe, bak even mee
  • voeg de tomatenblokjes en de ingekookte linzen toe, schep om en verwarm alles nog 5 minuten op laag vuur
  • serveer de Indische dahl met de geroosterde bloemkool en pompoen, de verse koriander en eventueel nog een beetje zilverlvliesrijst
Print dit recept
Recept: Avondeten, Hoofdgerecht
Keuken: Indisch
Porties: 4 personen
Door: Jennifer