Ben jij wel eens benieuwd naar wat onze Koning en Koningin doordeweeks op hun bordje hebben liggen?  Of wat onze vorsten door de jaren heen aten? Het boek ‘Vorstelijk tafelen in Nederland’ geeft je een kijkje in de keuken van onze Vaderlandse kookgeschiedenis. Wij kregen dit boek in onze handen en waren best wel nieuwsgierig naar wat vorsten eten. Eten ze gezond? En eten ze Voedzaam & Snel?

Uiteraard spelen Hollandse aardappelen een rol in veel maaltijden en lusten onze vorsten ook wel eens een stuk gebak of een pudding. Dat past niet zo in het rijtje van Voedzaam & Snel, want aardappelen bevatten veel koolhydraten en de toetjes flink wat suiker. Maar ach, ook wij eten wel eens een stukje taart of een ouderwetse andijviestamppot met aardappelen. We zien ook kip op grootmoeders manier, omeletjes van moeder aarde en heerlijke Hollandse erwtensoep! Dat klinkt lekker en gezond. Chique recepten vind je ook in het boek, zoals paling in roséwijn en gafarceerde snoek met ansjovissaus en peen. Er staan ook verschillende saladerecepten in het boek. Kortom, onze vorsten kwamen én komen niks te kort. We hadden niet anders verwacht.

Wij hebben een vorstelijk recept uit het boek uitgekozen en het zelf nagemaakt: avocadosoep. Dat we dit recept nog niet bedacht hadden ;-) We hebben het recept een klein beetje aangepast. In het oorspronkelijke recept wordt bloem gebruikt om de soep te binden. Dat vinden we overbodig omdat avocado erg romig is, waardoor je soep al goed gebonden is. Bovendien bevat bloem weinig voedingsstoffen. De olijfolie waarin de uien gefruit worden, hebben we vervangen door roomboter. Gewoon omdat we dat erg lekker vinden, maar olijfolie kan je natuurlijk ook gebruiken voor het fruiten van de uien. Olijfolie en roomboter bevatten bijden belangrijke voedingstoffen. Uiteraard hebben we de bereidingswijze ook op onze manier omschreven.
We hebben gesmuld van de avocadosoep! Het was erg lekker en niet te ingewikkeld om te maken.

Het avocadosoep recept komt uit 1980. Toen was avocado nog heel bijzonder en niet voor iedereen verkrijgbaar. In het toenmalige kookboek waar de avocadosoep uitkomt, stond dat je het recept ook met gewone peren kon proberen als je geen ‘avocado-peer’ kon bemachtigen … Dat hebben we dan weer niet uitgeprobeerd. Gelukkig kan je deze super gezonde vrucht nu in vrijwel elke supermarkt kopen. Heb je al trek gekregen?

Het boek ‘Vorstelijk tafelen in Nederland‘ is gemaakt ter ere van ons Koninkrijk dat dit jaar 200 jaar bestaat. Nieuwsgierig? Kijk dan op de website vorstelijktafelen.nl. Verschillende restaurants serveren ter ere van deze viering een jaar lang vorstelijke recepten uit het boek.

Vorstelijke avocadosoep
Door: 
Recept: Soep
Keuken: Hollands
Voorbereidingstijd: 
Bereidingstijd: 
Totaaltijd: 
Aantal porties: 2
 
Een koninklijk lekkere en gezonde avocadosoep. Recept afkomstig uit: 'Vorstelijk tafelen in Nederland'
Dit heb je nodig
  • Avocado - 2 rijpe
  • Ui - 2
  • Bouillonpoeder - voor 600 ml water
  • Water - 600 ml
  • Melk - 100 ml
  • Roomboter - klontje
  • Citroen - 1
  • Eierdooiers - 2
  • Peper - naar smaak
  • Zout - naar smaak
Zo maak je het
  1. Vul de waterkoker met 300 ml water en zet hem aan
  2. Snipper de uien en fruit de uitjes op laag vuur met een klontje roomboter totdat ze glazig worden (ongeveer 10 minuten)
  3. Schenk het hete water bij de ui en voeg bouillonpoeder voor 600 ml water toe, breng aan de kook en zet het vuur dan uit
  4. Snij de avocado doormidden, verwijder de pit en leg het vruchtvlees in een blender
  5. Schenk 300 ml koud water en 100 ml melk in de blender en mix het tot een glad geheel
  6. Giet het avocadosap in de pan en verwarm het al roerend voor ongeveer 10 minuten, maar laat het niet koken
  7. Snij intussen de citroen doormidden en knijp een helft uit boven een schaaltje, verwijder de pitjes, de andere helft van de citroen snijd je in plakjes
  8. Breek de eieren doormidden boven een ander schaaltje, giet de eierdooiers over in de schil zodat je alleen de dooiers overhoudt, leg ze in het schaaltje met de citroensap en gooi het eiwit weg
  9. Voeg een lepel van de soep toe aan de citroensap en eierdooiers, kluts alles goed en giet het dan bij de soep
  10. Roer de soep nog even goed door, proef en voeg naar smaak wat peper en zout toe
  11. Laat de soep alweer niet koken, hij is klaar als hij warm genoeg is
  12. Serveer de soep met de plakjes citroen (dit is meer voor de sier geloof ik, wij hebben ze niet opgegeten)

Wil je dit recept bewaren? Maak dan hier een account aan. Heb je al een account? Hier kun je inloggen