Soms heb ik zin om in het weekend lekker broodjes uit de oven te maken. Voor een luie zondagochtend, gezellig met elkaar ontbijten met warme broodjes. Jammer genoeg zijn er bijna nooit volkoren afbakbroodjes in de supermarkt te vinden. Daarom ging ik op zoek naar een recept om zelf volkorenbroodjes te bakken, die dan ook lekker snel te maken zijn. 

Snelle broodjes maken

Zelf brood bakken is leuk en lekker, maar een zelfgemaakt brood heeft ook reistijd nodig. En die tijd hebben we nu net niet als we op zondagochtend lekker snel warme broodjes willen maken. Ik ging op zoek naar een recept waar je binnen 40 minuten zelf gemaakte volkorenbroodjes kunt maken. Ik kwam al snel uit op een recept van Rudolph van Veen dat veelvuldig is gekopieerd. Althans, ik vermoed dat het van hem is. Het recept is te vinden op 24 Kitchen en dan hoor je duidelijk zijn stem in het filmpje. En op de blog van ‘Bakmuts‘ las ik dat het befaamde recept uit het kookboek van Rudolph komt. Op andere sites leek het gewoon een uniek recept. Hoe dan ook, ik weet niet precies naar wie de credits moeten gaan voor dit recept. Ik heb er in ieder geval mijn eigen draai aan gegeven en hoop jullie er ook blij mee te maken!

volkorenbroodjes

In ons snelle volkorenbroodjes recept heb ik in plaats van crème fraîche, volle kwark gebruikt. Dit is iets minder vet en dat zie je een beetje aan het beslag. Maar ik vond ze precies goed zo! Ook heb ik minder zout toegevoegd: een halve theelepel in plaats van een hele theelepel. Ook dat was precies goed. Ook heb ik de volkorenbolletjes verfraaid met wat pitten en zaden bovenop. Ze zijn super goed gelukt! Deze volkorenbroodjes zijn wat compacter dan ‘normale’ broodjes. Maar dat is helemaal niet erg. Onze tip is om ze doormidden te snijden en dan de beide helften te beleggen. Bijvoorbeeld met zachte geitenkaas en een beetje verse bieslook. Jummie! Ook lekker voor als je deze volkorenbroodjes in het weekend afbakt, is om ze te beleggen met scrambled eggs, of deze verrukkelijke spread van pompoen en cashewnoten.

Zien ze er niet lekker uit? Ok, aan de slag! Je hebt niet veel nodig.

Snelle volkorenbroodjes maken
Door: 
Recept: Ontbijt
Keuken: Hollands
Voorbereidingstijd: 
Bereidingstijd: 
Totaaltijd: 
Aantal porties: 10
 
Snel volkorenbroodjes recept
Dit heb je nodig
  • volkorenbloem - 450 gram
  • zout - ½ theelepel
  • bakpoeder - 2 theelepels
  • volle kwark - 150 gram
  • lauwwarm water - 150 ml
  • ei - 1
  • pitten en zaden, zoals pompoen- en zonnebloempitten, sesamzaadjes en maanzaadjes
Zo maak je het
  1. Bekijk de stap-voor-stap foto's onder het recept!
  2. Verwarm de oven voor op 200 graden
  3. Meng de volkorenbloem, het zout en de bakpoeder
  4. Voeg de kwark en het lauwwarme water toe en kneed goed tot een soepel deeg
  5. Rol het deeg uit tot een worst en snijd in 10 gelijke delen
  6. Vorm bolletjes van het deeg en leg ze op een bakplaat met bakpapier
  7. Klop het ei los en besmeer de bolletjes ermee
  8. Strooi wat pitten en/of zaden over de broodjes
  9. Bak de volkorenbroodjes in 20 minuten gaar in de oven

 

Hoe maak je snel volkorenbroodjes

Meng de volkorenbloem, zout en bakpoeder. Dit kan op het aanrecht, of in een kom. Voeg de kwark en het lauwwarme water toe en kneed er een deeg van. Kneed stevig en niet te kort, het is het beste als er geen grote scheuren meer in het deeg te zien zijn.

deeg kneden

Hier zijn nog te veel scheurtjes te zien, nog even doorkneden :-)

Rol het deeg in een worst en snijd in 10 gelijke delen.

Vorm 10 bolletjes en leg ze op een bakplaat met bakpapier. Besmeer ze met losgeklopt ei en strooi er nog wat pitten en zaden overheen. De volkorenbroodjes zijn klaar om de oven in te gaan!

Het resultaat. Zien ze er niet lekker uit? Deze volkorenbroodjes zijn ook leuk om je lief mee te verrassen op Valentijnsdag. Beleg ze dan met deze roze geitenkaas-bieten spread, in de kleur van de liefde ♥♥♥

volkorenbroodjes

 

Wil je dit recept bewaren? Maak dan hier een account aan. Heb je al een account? Hier kun je inloggen