Kruiden maken de maaltijd. Een goede mix van kruiden en specerijen maken een gerecht op smaak. Dus toen ik laatst fajita’s wilde maken, had ik natuurlijk een fajita kruidenmix nodig. En die kun je heel simpel zelf maken! Het voordeel van een kruidenmix zelf maken, is dat je zout en suiker achterwege kunt laten. Sommige kruidenmixen doen dat zelf ook, maar niet allemaal. Ik kon in de supermarkt alleen een fajita kruidenmix met zout en suiker vinden, dus de keus om deze kruidenmix zelf te maken, was snel gemaakt. Met deze mix kun je zelf tijdens de bereiding zout naar smaak toevoegen of achterwege laten. De suiker laten we helemaal achterwege.

Als je een beetje een kruidenvrouwtje bent, vind je alle ingredienten voor de fajita kruidenmix in je kast. Zo niet, dan ga je snel naar de winkel om je kruidencollectie aan te vullen. En ook een kruidenvrouw of man te worden. Waarom? Omdat je met kruiden nóg lekkerder kunt koken!

Wat is fajita?

Fajita is een Mexicaanse gerecht, meestal bestaande uit rundvlees of kipfilet in een Mexicaanse tortilla met een pittige en karaktervolle kruidenmix. Vaak wordt bij dit gerecht salsa, guacamole en kaas geserveerd. Omdat wij Hollanders best wel fan zijn van al die mooie keukens in de wereld, staat het ons vrij om deze Mexicaanse kruidenmix te gebruiken voor diverse gerechten. Dus, ben je lekker aan het wokken, of maak je een ovenschotel, hupsakee: fajita kruidenmix erbij en je hebt een Mexicaans tintje in je gerecht. De Mexicanen hoeven dat natuurlijk niet te weten, hehe.

Wat gaat er in fajita kruidenmix

Wij maken deze fajita kruidenmix met de volgende kruiden en specerijen:

  • chilipoeder
  • gerookt paprikapoeder
  • uienpoeder
  • knoflookpoeder
  • komijn
  • cayenne poeder
  • oregano
  • rozemarijn
  • korianderzaad
  • cacao

fajita kruidenmix maken

Ziet het er niet prachtig uit? De cacao geeft de kruidenmix ook iets zoetig.

Zelf gemaakte kruidenmix bewaren

Een zelf gemaakte kruidenmix kun je superlang bewaren. Gebruik een schoon, goed afsluitbaar potje of bakje en voorzie dat van een sticker met de naam van je kruidenmix en de datum waarop je de kruidenmix hebt gemaakt. Bewaar je kruiden altijd op een donkere, droge plek. Zo heb je altijd een heerlijke fajita kruidenmix bij de hand. Zonder suiker, zout of smaakversterkers. Joepie! Voeg bij bereiding van je gerecht eventueel naar smaak zout toe.

Fajita kruidenmix recept
Door: 
Recept: kruiden
Keuken: Mexicaans
Voorbereidingstijd: 
Bereidingstijd: 
Totaaltijd: 
 
Zo maak je zelf een Mexicaanse fajita kruidenmix
Dit heb je nodig
  • chilipoeder - 1 el
  • zoet gerookt paprikapoeder - 1 el
  • korianderzaad - ½ el
  • uienpoeder - 1 tl
  • knoflookpoeder - 1 tl
  • cayenne poeder - 1 tl
  • oregano - 1 tl (gevriesdroogd)
  • rozemarijn - 1 tl (gevriesdroogd)
  • cacao - 1 tl
  • komijn - ½ tl
Zo maak je het
  1. Voeg alle ingredienten samen in een potje of bakje dat je goed af kunt sluiten
  2. Bewaar de fajita kruidenmix op een donkere en droge plek

 

 

Wil je dit recept bewaren? Maak dan hier een account aan. Heb je al een account? Hier kun je inloggen