Zalmsnacks-liggendDat wij van vis houden weten jullie natuurlijk al lang, en dat onze voorkeur uit gaat naar vis met het MSC keurmerk is ook bekend. Toen Queens ons daarom vroeg om een recept te bedenken met hun Wilde Alaska zalm, hoefden we niet lang na te denken. Hier willen we graag over schrijven!

Waarom vis zo belangrijk is

Wij proberen metĀ de voeding die we eten altijd te zorgen voor een compleet pakket aan vitamines, mineralen, vezels, eiwitten en natuurlijk: “belangrijke vetten”. Ā EssentiĆ«le vetten kunnen we ze beter noemen. De vetten die in vis voorkomen, kan ons lichaam namelijk niet of nauwelijks zelf aanmaken uit andere vetstoffen. Het is daarom belangrijk dat we deze vetten binnenkrijgen via onze voeding. De vetten waar we het over hebben zijn EPA en DHA. Ook wel vetten genoemd die onderdeel uitmaken van omega 3 vetzuurketens. EPA en DHA komt van nature alleen voor in algen en vette vis. Deze vetstoffen zijn belangrijk om ons lichaam te beschermen tegen hart en vaatziekten.

Vet, vetter, vetst

De essentiƫle vetstoffen bevinden zich in het vet van de vis. Om zo veel mogelijk van deze belangrijke vetten binnen te krijgen is het daarom verstandig voor een vette vissoort te kiezen. Maar niet alleen de vissoort bepaalt de hoeveelheid belangrijke vetstoffen, ook zijn leefgebied en het seizoen zijn bepalend. Zo bevat wilde vis vrijwel altijd meer EPA en DHA dan kweekvis. Deze wilde Zalm van Queens is daar een mooi voorbeeld van. Zalm is een van de vetste vissoorten en dan ook nog eens wild gevangen. Kan niet beter.

MSC keurmerk

We kunnen het niet vaak genoeg herhalen: “koopĀ vis met het MSC keurmerk”. MSC (Marine Stewardship Council) staat voor duurzaam gevangen vis waarbij gekeken wordt naar de visstanden en zo min mogelijk schade wordt toegebracht aan het leven in zee. De Wilde Alaska zalm van Queens mag het MSC keurmerk gebruiken. De zalm wordt duurzaam gevangen in de wateren bij Alaska. De vissers zijn daarbij aan strikte regels gebonden en mogen niet meer vangen dan is afgesproken. De wilde zalm wordt direct ingevroren om de versheid te garanderen en later verwerkt tot mooie filets.

Queens vis

Naast de wilde Alaska zalm heeft Queens ook de Noorse kabeljauw en de scholfilet in het assortiment, beide met MSC keurmerk. Daarnaast bieden zij veel andere visproducten aan met het ASC keurmerk. Het ASC keurmerk staat voor duurzame kweekvis. Je vindt de producten van Queens bij de vriesafdeling van de supermarkt*. Neem ook eens een kijkje op hun website, waarĀ je lekkere recepten met vis, handige tips en leuke weetjes kunt vinden: www.queensvis.nl.

*De wilde zalmfilet wordt verkocht bij de volgende winkels: Agrimarkt, Boni, Coop, Deen, Dirk, EmtƩ, Hoogvliet, Jan Linders en Plus.

Gezond recept met wilde Alaska zalm

We hebben van de wilde Alaska zalm een super lekkere en voedzame snack gemaakt: wilde Alaska zalm snacks met tapenade. Dit recept is goed voor ongeveer 25 zalmballetjes. Je kunt de zalmballetjes als snack serveren of als voorgerecht voor ongeveer vijf personen. De tapenade hebben we gemaakt van kappertjes, maar ook zonder de tapenade zijn deze zalmballetjes een lekkere en gezonde traktatie. Leuk om te weten: de zalm snacks gaan in de oven en ze zijn eenvoudig om te maken!

– Voor dit artikel krijgen we een vergoeding. Lees onzeĀ disclaimerĀ ā€“Ā 

Wilde Alaska zalm snacks met tapenade | Voor de visliefhebbers!

30 min
15 min
45 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 2 porties

Dit heb je nodig

Voor de zalmballetjes
  • 500 gr wilde zalmfilet - van Queens
  • 1 Rode ui
  • 2 tenen Knoflook
  • 3 takjes dille - vers
  • 4 el Havermout
  • 1/2 tl Zeezout
  • 1 snufje Peper
Voor de tapenade
  • 40 gr Pijnboompitten
  • 30 gr Kappertjes
  • 1/2 limoen - voor het sap
  • 1 teen Knoflook
  • 2 el Olijfolie - extra vergine
  • 1 snufje Peper

Zo maak je het

  • Laat de zalmfilets ontdooien
  • Verwarm de oven voor op 180 graden
  • Vermaal de zalmfilets in een keukenmachine tot gehakt en schep het in een kom
  • Pel de knoflook, snijd de ui in vieren en doe deze samen met de dille, de havermout, het zeezout en peper in de keukenmachine en vermaal alles tot kleine stukjes, schep dit door het zalmgehakt en meng alles goed
  • Draai kleine balletjes van het mengsel en leg deze op een bakplaat met bakpapier
  • Laat de balletjes in 15 minuten gaar worden in de oven
  • Vermaal ondertussen de ingrediĆ«nten voor de tapenade tot tapenade in de keukenmachine
  • Serveer de balletjes met de tapenade - maar ook zonder de tapenade zijn ze al super lekker!
Print dit recept
Recept: Snack, Snacks, tussendoortje
Keuken: Nederlands
Porties: 2
Door: Betaald artikel