Ik houd van chocolade … en ik denk dat meer mensen dat hebben. Het is naast de donkere smaak van cacao natuurlijk de combinatie van suiker en vet die chocolade voor ons onweerstaanbaar maakt. Maar het risico van melkchocolade (naast de hoeveelheid suiker en vet) was ook nog eens dat je een hele reep kon opeten en daarna ongelofelijk misselijk was en je dik voelde.

We weten inmiddels dat het niet goed voor ons is. Ik heb daarom pure chocolade leren eten. Van melkchocolade, naar steeds iets puurdere chocolade. Het is net als thee leren drinken zonder suiker. Je gaat de pure smaak waarderen en op een gegeven moment vind je puur lekkerder. Aan witte chocolade moet je dan helemaal niet meer denken. Zó zoet!

Brownies zonder bloem, brownies zonder suiker

Maar goed. Ik ben dus al een tijdje verslingerd aan de pure chocolade van Lindt, met 85% cacao. Het voordeel is dat ik hier ook minder van eet om mijn behoefte te stillen. Je hebt er eerder genoeg van en je geniet langer van de pure chocolade smaak. En dan de brownies. Brownies vond ik altijd onweerstaanbaar. Ik maakte ze vroeger ook wel eens, maar ik ben daar een aantal jaar geleden helemaal mee gestopt. Zoveel suiker als je daarbij moet stoppen! En verder bevatten ze alleen maar bloem en boter. Maar ondanks dat ik ze had afgezworen, zaten ze wel eens in mijn hoofd. Als ik nu zelf brownies kon maken die niet zo slecht waren? Brownies zonder bloem en zonder bergen suiker? En ze moeten wel smeuïg zijn, met af en toe een stukje chocolade … en een nootje hier en daar.

Verantwoorde brownies

Ik presenteer jullie met trots: mijn brownies van speltmeel!
Ik heb het eerst geprobeerd met alleen 2 rijpe bananen door het beslag, maar toen waren ze echt te bitter en te droog. Daarom heb ik 10 verse dadels aan het beslag toegevoegd. Dadels bevatten van nature ook suiker, maar ook veel vitamines, mineralen en vezels. Het voegt iets toe. En dat maakt het voor mij een verantwoorde versie van brownies. Uiteraard gebruik ik hele pure chocolade met 85% cacao en biologisch cacaopoeder. Verder voeg ik ook een handje walnoten en amandelen toe, geraspte kokos, eieren en een klein beetje bakpoeder en natuurlijk nog wat echte roomboter en een snufje zout. Deze brownies zijn goed van textuur, de bovenkant is een beetje knapperig en van binnen zijn ze smeuïg. Geniet ervan met mate, want ze bevatten natuurlijk wel de nodige calorieën, maar ze bevatten ook veel verschillende voedingsstoffen. Het is genieten en gevoed worden tegelijkertijd.

Voedzame brownies van speltmeel

Speltmeel is een graansoort die vroeger werd gebruikt om brood te bakken, voordat tarwe werd gekweekt.
De voedingswaarde van tarwe bevindt zich voornamelijk in de kiem en de zemel die er bij het verwerkingsproces voor het grootste gedeelte worden uitgezeefd. Het bloemlichaam dat over blijft, bevat voornamelijk gluten. Ook zijn de van oorsprong aanwezige vitamines en mineralen in tarwe steeds minder geworden, door het doorfokken van tarwe.
Bij speltmeel zitten de vitamines en mineralen wél in het bloemlichaam, daardoor bevat speltmeel nog veel meer vitamines en mineralen. Speltmeel bevat ook gluten, maar een stuk minder dan tarwemeel. Speltmeel bevat 6 van de 8 essentiële aminozuren, de mineralen ijzer, fosfor, calcium, kalium, natrium, de vitamines B1, B2 en B6, eiwitten en vezels!

Speltmeel bevat wel aardig wat koolhydraten, 69 gram per 100 gram. Koolhydraatarm kun je deze brownies, ook met de dadels en banaan erbij, dus zeker niet noemen. Maar we vinden het wel een prachtige voedzame variant van de normale brownies die we kennen! En dat voelt toch goed, want we kunnen toch niet zonder brownies? ;-p

Brownies van speltmeel

20 min
25 min
45 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 12 porties

Dit heb je nodig

  • 150 gr Speltmeel
  • 50 gr Cacaopoeder
  • 2 tl Bakpoeder
  • 1/2 tl Zeezout
  • 2 el Geraspte kokos
  • 4 Eieren
  • 2 Bananen
  • 90 gr Roomboter
  • 10 dadels - vers
  • 125 gr Pure chocolade 85% - 85%
  • 35 gr Walnoten - ongezouten
  • 35 gr Amandelen - ongezouten

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 180 graden
  • Meng de droge ingrediënten in een kom: speltmeel, cacaopoeder, bakpoeder, zout, kokos
  • Chop de noten en de 50 gram chocolade in een keukenmachine grof of hak met een mes, vooral de chocolade mag je niet te klein maken, voeg ze toe aan het meel
  • Ontpit de dadels en vermaal ze in een keukenmachine tot een bal, haal de bal een beetje uit elkaar
  • Stop nu de natte onderdelen in de keukenmachine: de eieren, bananen, roomboter (wel even laten smelten in de magnetron) en de dadels
  • Smelt nu de 75 gram chocolade in een steelpan op laag vuur, dit gaat heel snel dus blijf erbij en blijf roeren totdat de chocolade gesmolten is (laat niet aanbranden!)
  • Mix de gesmolten chocolade door het natte beslag, voeg daarna het droge mengsel eraan toe en mix tot een egaal beslag in de keukenmachine
  • Schep het beslag in een vierkant bakblik, het is makkelijk om er eerst bakpapier in de leggen
  • Laat het bakblik een paar keer recht naar beneden vallen op het aanrecht van een niet te grote hoogte, zo verspreidt het beslag zichzelf goed
  • Plaats de brownie voor 25 minuten in de oven, even laten afkoelen en aanvallen maar!
  • Bewaar de brownie met een laag bakpapier bovenop om uitdroging te voorkomen (gebruik een postbode elastiek om het bakpapier op zijn plek te houden)
Print dit recept
Recept: Snacks, tussendoortje
Keuken: Nederlands
Porties: 12
Door: Jennifer