Spruitjes, er zijn heel veel mensen die ze maar saai vinden. Maar dit recept voor spruitjes met feta en pijnboompitten is alles behalve saai.

En vind je spruiten niet zo lekker, dan is dit recept ook echt het proberen waard! Ben je de zacht gekookte spruiten met aardappelen en een stuk vlees gewend, bereid je dan voor op een hele andere smaak! Dit spruitjes recept is super simpel om te maken. We koken de spruiten slechts 5 minuten, zodat zoveel mogelijk voedingsstoffen bewaard blijven, maar de spruiten wel goed gaar zijn. Vervolgens voegen we knoflook, ui, Spaanse peper, spek, feta kaas en geroosterde pijnboompitten toe. Oe la laaa! Pijnboompitjes doen het erg goed in combinatie met spruiten, dus die combinatie gaan we nog eens proberen in een recept met spruiten. Dit is overigens ons tweede spruitjes recept. We maakten ook al eens spruitjes uit de oven met kaas. Een lekker romig recept. Voor als je geen genoeg kan krijgen van die groene spruitjes ;-). Spruiten zijn super gezond, deze vitamine bommetjes bevatten erg veel vitamine C, maar natuurlijk ook nog veel andere vitamines en mineralen.

Spruitjes met feta en pijnboompitten

Wist je dat spruiten (ofwel spruitkool) voor het eerst in de omgeving van Brussel werden geteeld en dat spruiten in Engeland daarom Brussels Sprouts worden genoemd?
20 min
20 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 2 porties

Dit heb je nodig

  • 500 gr Spruiten
  • 4 plakken Ontbijtspek
  • 100 gr Feta
  • 30 gr Pijnboompitten
  • 1 Spaanse peper
  • 1 Ui
  • 1 teen Knoflook
  • 1 snufje Nootmuskaat
  • 1 klontje Roomboter

Zo maak je het

  • Vul de waterkoker en zet aan
  • Snij de kontjes van de spruiten en snij ze vervolgens doormidden.
  • Spoel de spruiten even om en leg in een pan
  • Vul de pan met het hete water uit de waterkoker en laat de spruiten 5 minuten koken
  • Pak een wokpan en bak daar de plakken spek in (of de spekjes)
  • Snij ondertussen de ui in halve ringen en de knoflook fijn
  • Snij de Spaanse peper doormidden, verwijder de pitjes, spoel eventueel even af onder de kraan (dan is ie iets minder pittig) en snij klein
  • Giet de spruiten af - nu zijn de 5 minuten wel voorbij
  • Haal het spek uit de pan en bak de ui, knoflook en Spaanse peper een paar minuutjes met een klontje boter (Gebruik je kleine spekjes, dan hoef je geen boter toe te voegen en kan je de spekjes in de pan meebakken met de ui, knoflook en peper)
  • Snij nu de feta in blokjes en bak de pijnboompitjes in een kleine pan bruin
  • Roer de spruiten door het ui mengsel, voeg nog wat nootmuskaat toe en verdeel over twee borden
  • Leg de plakken spek er bovenop (als je plakjes gebruikt) en strooi de feta en pijnboompitten er overheen
Print dit recept
Recept: Hoofdgerecht
Keuken: Hollands
Porties: 2
Door: Jennifer