Ik heb voor het eerst een stoofschotel gemaakt met alleen maar groente: een vegetarische stoofschotel! Pompoen en lekkere kruiden mochten niet ontbreken. Eigenlijk is een stoofschotel een vroeg stadium van een goedgevulde soep: je pureert de groentes alleen niet en laat ze langzamer gaar worden: je laat de groentes gaar stoven. Dat doe je door met een deksel op de pan en met een laag vuur de groentes langzaam te laten garen. Vandaar de benaming stoofschotel.

Het leuke van een stoofschotel is dat hij nog lekkerder wordt als je hem een nachtje laat staan. Zo trekken de smaken nog beter in. Deze stoofschotel voor 4-5 personen kun je bijvoorbeeld direct ’s avonds met zijn tweetjes eten en de rest bewaren in de koelkast voor later die week als lunch, of je vriest porties in. Altijd handig als je even geen tijd hebt maar wel voedzaam en lekker wilt lunchen of dineren!

De stoofschotel of stoofpot werd oorspronkelijk vooral gemaakt van taaie stukken vlees en/of groentes die lange tijd nodig hadden om gaar en zacht te worden. Denk aan Hachee, waarbij het vlees helemaal uit elkaar valt als je het langzaam laat garen. Boeuf bourguignon is ook zo’n typische vlees stoofpot. Maar je kunt dus ook prima een vegetarische stoofpot of stoofschotel maken! Ik denk dat ik binnenkort nog een variatie bedenk op dit vegetarische stoofschotel recept, want het is super lekker :-)

Vegetarische stoofschotel pompoen

15 min
20 min
35 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 4 porties

Dit heb je nodig

  • 1 Winterpeen
  • 1 Pompoen
  • 2 Preien
  • 2 tenen Knoflook
  • 1 sheutje Olijfolie
  • 400 gr Tomatenblokjes
  • 300 ml Water
  • 1 blokje Bouillon - biologisch
  • 1/2 tl Korianderpoeder
  • 1 tl Kurkuma
  • 1 tl Chilipoeder
  • 1/2 tl Komijnzaad - gemalen
  • 1 Courgette
  • 5 gr peterselie - vers
  • 5 gr koriander - vers

Zo maak je het

  • Snijd de winterpeen in de plakjes
  • Snijd de pompoen doormidden (schillen hoeft niet) verwijder de pitten met een lepel en snijd het vruchtvlees in blokjes
  • Snijd de prei in ringen, was de prei en peen
  • Haal de knoflookteentjes door een knoflookpers (eerst jet schilletje verwijderen)
  • Bak de net gesneden groenten met de knoflook aan in een flinke pan (wij hebben een soeppan gebruikt) met een beetje olijfolie, voor ongeveer 5 minuten
  • Voeg de tomatenblokjes, 300 ml water, het bouillonblokje, de korianderpoeder, kurkuma, chilipoeder en komijnzaad toe en breng aan de kook
  • Zodra het kookt laat je de groenten 20 minuten stoven op laag vuur met de deksel op de pan
  • Snijd ondertussen de courgette in blokjes en voeg toe
  • Snijd vervolgens de verse peterselie en koriander fijn en voeg ook toe
  • Af en toe roeren
  • Proef of de pompoen zacht genoeg is, je vegetarische stoofschotel is klaar!
Print dit recept
Recept: Hoofdegerecht
Keuken: Nederlands
Porties: 4
Door: Jennifer