Ik ga je ervan overtuigen dat je voor ieder feestje, etentje of partijtje vanaf nu zelf je spreads, hummus en dips gaat maken. Het is namelijk zo lekker! En je hoeft er verder niet veel werk van te maken. Koop een paar lekkere, goede broden voor erbij, wat kaasjes voor een kaasplank en nog wat chippies misschien. Met deze homemade smeersels steel je de show. En heeft iedereen een top avond. Inclusief jijzelf, want de dips en smeersels maak je van te voren, je hoeft ze dus alleen nog maar op tafel te zetten.

Nog een tip: schenk bij binnenkomst een glaasje in voor je gasten en vertel dat ze daarna je koelkast in mogen duiken voor refill. Wij doen dit al jaren zo en al onze vrienden en familie zijn eraan gewend. Heel chill want je bent niet heel de avond aan het bedienen. Alleen voor overgrootopa en -oma maken we een uitzondering.

Gebruik je eettafel als ‘snacktafel’. Vul een leuke mand met broden en leg er een snijplank en broodmes naast. Snijd alvast een paar plakjes af, de rest doen je gasten automatisch zelf. Serveer de dips, smeersels en tapenades in verschillende schaaltjes en zet er ook een sfeervol kaarsje tussen. Lekker gezellig!

Pesto maken

De pesto’s der pesto’s, is de pesto die je zelf maakt. In de keukenmachine: draaien en smeren! Pesto is lekker op een stokbroodje, maar ook heerlijk door je volkoren pasta of omelet.

We hebben twee heerlijke pesto recepten: een walnotenpesto gemaakt van basilicum en walnoten, en een spinazie pesto gemaakt van spinazie en pijnboompitten. Gebruik een goede extra vergine olijfolie en Parmezaanse kaas voor de perfecte smaak.

Walnoten pesto receptwalnotenpesto

 

Spinazie pesto recept

Spinazie pesto

Hummus maken

Hummus is een smeersel gemaakt van kikkererwten en behoorlijk populair. Je kunt er eindeloos mee varieren, maar eigenlijk kan de basis, gewoon hummus, niet ontbreken op je snacktafel. En zelf hummus maken, is simpel en heel erg lekker! Wil je toch een variant maken? Dan is onze hummus met rode biet een dikke aanrader. Deze hummus is roze van kleur en dat staat superleuk.

Hummus recept

Foto van hummus met olijfolie en verse kruiden op de achtergrond

 

Hummus met biet recept

Hummus met rode biet

 

Baba ganoush maken

Om nog even in Oosterse sferen te blijven, hebben we ook een baba ganoush recept voor je. Dit is een heerlijke dip uit de Libanese keuken, gemaakt van geroosterde aubergines.

Baba ganoush recept

baba ganoush recept

Tapenade maken

tapenade is een dikke saus gemaakt van olijven en kappertjes. De naam tapenade komt van tapéno, Provencaals voor kappertje. Eigenlijk spelen wen een beetje vals me onze tapenade recepten, want er zitten helemaal geen kappertjes in. Maar wat maakt het uit, als je deze lekkerste tapenades zelf hebt gemaakt? Het woord tapenade klinkt nog leuker ook dan smeersel.

Onze allerlekkerste tapenade maken we van groene olijven, Parmezaanse kaas, pijnboompitten, rode ui, knoflook, verse peterselie en extra vergine olijfolie. De smaak van je tapenade wordt bepaald door de kwaliteit van je ingrediënten. Met een goede olijfolie, kaas en olijven, til je je tapenade naar een next level.
Een leuke variatie hierop is onze rode tomaten tapenade. En dit is ook de allerlekkerste rode tapenade. Je vindt het recept in ons boek ‘Gezond leven doe je zo!‘ op pagina 107.
En wil je een bijzondere tapenade maken, ga dan voor dit recept op basis van paddenstoelen. Deze paddenstoelen tapenade is zeker in de donkere maanden een dikke aanrader.

Groene olijven tapenade recept

groene olijven tapenade

Paddenstoelen tapenade recept

zelf paddenstoelentapenade maken

 

Guacamole maken

Guacamole kan eigenlijk niet ontbreken op een feestje. Het is lekker op brood maar ook heerlijk om tortilla chips in te dippen. Guacamole is een Mexicaanse saus, met avocado’s als basis. Onze grove guacamole is zonder opscheppen de lekkerste die er is!

Guacamole recept

guacamole

Spreads maken

Spread is eigenlijk maar een raar woord. Het is het Engelse woord voor smeren of verspreiden. In het Nederlands gebruiken we het woord spread in de financiële wereld en als spreadsheet, die je opmaakt in Excel. Maar hier doelen we natuurlijk op een eetbare spread. Het woord spread krijgt pas de juiste betekenis met een woord ervoor. Zoals sandwichspread, doperwtenspread of pompoenspread. Dan weet je dat het over een saus gaat die je kunt smeren. Ach, je hoeft het niet per se een naampje te geven, als je er maar van smult! In het rijtje spreads hebben we een heerlijke spread van pompoen en cashewnoten (mijn favoriet), een doperwten-linzen-mais spread (die overigens ook verrukkelijk is zonder de linzen en mais!) en een zalmspread, ofwel zalmsalade.

spread van pompoen en cashewnoten

Spread van pompoen

Doperwten linzen mais spread

doperwten, linzen maismix spread met stazak van HAK

Zalmspread recept

Zalmsalade recept

Dips maken

Tot slot hebben we nog twee hele lekkere dip recepten. Deze rode bietendip is heerlijk op brood maar ook super om in te dippen met knapperige groenten. En heb je wel eens gehoord van heksenkaas? Het is een fris pittige en romige dipsaus die geweldig combineert met reepjes wortel en komkommer. Het is tevens een fris alternatief voor aioli.

Rode bietendip recept

rode bieten dip

Heksenkaas recept

Heksenkaas zelf maken

Dus, allemaal maken! Stuur je ons een foto van het resultaat? :-)