Deze pannenkoekentaart is gemaakt zonder toegevoegd suiker en alleen met vers fruit. De pannenkoeken of eigenlijk crêpes heb ik gemaakt van volkoren spelt meel voor extra vezels. Tussen de laagjes pannenkoek zit een mousse van vers fruit en room. De buitenste laag is van gepureerd vers rood fruit met gelatine voor de stevigheid.

Over een paar weken wordt onze dochter alweer 1 jaar oud. Het is bijna niet voor te stellen dat we alweer een jaar verder zijn. Ik kan mij nog zo goed herinneren dat ik haar als pasgeboren baby in mijn handen had. Nu kruipt ze het hele huis door, kan ze bijna lopen, zegt ze papa en mama en eet ze mee van onze creaties.

Verjaardagstaart zonder toegevoegd suiker

Ik ben zelf geen grote fan van taart. Vaak veel te zoet, te vet en weinig voedingsstoffen. Als ik dan een keer taart eet dan is het een cheesecake. Die kan ik ergens nog wel waarderen. Maar een punt slagroomtaart zal je mij niet snel zien eten. Of wacht, ik ben niet helemaal eerlijk. Soms als ik met de wielrenfiets een rondje Renesse doe van ongeveer 90 kilometer dan bestel ik wel eens een appeltaart halverwege op het terras. En dan neem ik er meestal ook slagroom bij ;-)

Maargoed, voor de verjaardag van Ella wilde ik eens uitzoeken of ik een verantwoorde taart kon maken zonder suiker toe te voegen maar alleen gebruik te maken van suikers uit het fruit dat in de taart gaat. Nou ben ik niet de beste taartenbakker die er is. Ik heb een tijdje geleden gefotografeerd voor het prachtige kookboek van de bekende patissier Hidde de Branbander en aardig wat opgestoken. Maar in de tussentijd nooit zelf een taart gebakken.

Op YouTube kwam ik ook niet echt verder omdat ik toch wel vrij specifieke eisen heb. Zo wil ik geen wit meel gebruiken maar volkorenmeel. Voor het bakken van een taart wordt meestal eerst een cake gebakken. Dit is ook te maken van volkorenmeel, alleen is er erg veel bakpoeder nodig om de cake te laten rijzen en krijg je nooit zo’n luchtig resultaat als met gewone bloem. Een kleffe taart tot gevolg.

Pannenkoekentaart met vers fruit

Wat wel heel goed te maken is met volkorenmeel zijn pannenkoeken. En voor dit recept heb ik crêpes gemaakt. Heel dunne pannenkoeken. Het bakken van volkoren pannenkoeken ligt wat meer in mijn straatje dus bedacht ik dat dit de beste basis vormt voor mijn taart.

En dan de vulling. Online zijn meer pannenoekentaarten te vinden, maar daar smeren ze tussen de pannenkoeken laagjes met Nutella of jam. Veel te zoet en weinig vitaminen en mineralen. Een verjaardagstaart moet zoet zijn, maar niet te zoet. Waar die zoete smaak vandaan komt, maakt een groot verschil. Suiker uit fruit brengt naast de suiker ook een berg vitaminen, mineralen en vezels met zich mee. Kristalsuiker is alleen suiker, verder niets.

Voor de vulling heb ik twee verschillende mousses gemaakt van verse mango en bosbessen met room. Eigenlijk super simpel, maar het werkt wel. Ik heb pure room, zonder suiker opgeklopt, vers fruit gepureerd, door de opgeklopte room gespateld en vervolgens laten opstijven. Dit om en om in laagjes tussen de crêpes gesmeerd en zo de taart opgebouwd.

Pannenkoek met een laagje mousse van mango en opgeklopte roomPannenkoek met een laagje mousse van bosbessen en opgeklopte roomStapel pannenkoeken met mouse van verse fruit ertussen

De Pannenkoekentaart afwerken

Toen ik het resultaat zag was ik er als onervaren taartenbakker best een beetje trots op. Maar dan moet er nog een mooi laagje omheen zodat het een echte taart gaat worden. Met een bord heb ik de randen van de pannenkoekentaart weggesneden zodat het een mooie ronde taartvorm kreeg. Maar dan. Zo’n mooie glimmende paars/roze laag lijkt me wel leuk voor de verjaardag van een meisje. De oplossing bleek weer simpel. Ik heb aardbeien en bosbessen gepureerd en verwarmd, daar gelatine in opgelost. Even gewacht totdat het wat dikker werd en vervolgens over de taart geschonken. Het restant heb ik in een bak opgevangen en nogmaals over de taart geschonken. Eitje, toch?

Met een bord op de taart de randen wegsnijden zodat hij mooi rond wordtPannekoekentaart op het rooster zodat het glazuur er overheen kanPannenkoekentaart overgoten met glazuur

Decoratie voor de pannenkoekentaart

Als laatste heb ik nog wat vers fruit in plakjes gesneden en op de taart gelegd. Vervolgens wat pure chocolade geraspt en samen met geraspte kokos over het verse fruit gestrooid. Klaar is je verjaardagstaart zonder toegevoegd suiker. Ik was wel erg benieuwd naar de smaak. Nadat hij op de foto was geweest heb ik hem direct geproefd en het resultaat is bijzonder lekker. Veel minder zoet dan slagroomtaart of taart in het algemeen. Maar wel zoet genoeg om hem lekker te vinden. En wat Ella betreft. Die heeft nog nooit taart, of producten met veel suiker gegeten, dus voor haar is hij zeker zoet genoeg. En voor mij ook :-) De structuur van de taart is stevig, maar door het fruit niet droog. Je proeft vooral het verse fruit en in de verte een vleugje pannenkoek.

Taart belegd met vers fruitDe pannekoekentaart is klaar

Voedingswaarden: volkoren pannenkoekentaart versus slagroomtaart

En dan nu waar het allemaal om draait; Wat maakt deze pannenkoekentaart verantwoorder om te serveren tijdens haar eerste verjaardag dan traditionele slagroomtaart:

Per 100 gram Slagroomtaart Pannenkoekentaart
Kcal 321 115
Suiker (gram) 24,5 4,7
Vet (gram) 20,2 7,2
Vezels (gram) 0,4 2

 

De tabel laat duidelijk zien dat de pannenkoekentaart in elk opzicht te verkiezen is boven de slagroomtaart. Minder suiker, minder vet, en meer vezels. En dan heb ik het nog niet eens gehad over alle extra vitaminen en mineralen die het fruit en het volkorengraan met zich meebrengen. Ook hiermee steekt de pannenkoekentaart met kop en schouders boven de slagroomtaart uit.

Je kunt ongeveer 10 tot 12 punten snijden uit de pannenkoekentaart. De taartpunten zijn dan wat kleiner dan je misschien gewend bent, maar de taart is compacter en machtiger dan slagroomtaart. Een punt vult behoorlijk en groter is ook niet nodig. Een punt weegt ongeveer 200 gram.

close-up beeld van een punt van de pannenkoekentaart

Pannenkoekentaart recept

Pannenkoekentaart recept met vers fruit | Zonder toegevoegd suiker

Verjaardagstaart van pannenkoeken en vers fruit. Zonder toegevoegd suiker.
2 uren
4 uren
6 uren
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 12 porties

Dit heb je nodig

Voor de pannenkoeken
  • 300 gr volkoren spelt meel
  • 6 eieren
  • 1/2 tl zout
  • 750 ml melk
  • 90 gr boter - + boter om in te vetten
Voor de vulling en de topping
  • 250 gr mango vruchtvlees - van ongeveer 1 flinke rijpe mango
  • 400 gr bosbessen
  • 500 gr aardbeien
  • 100 gr frambozen
  • 500 ml slagroom
  • 6 blaadjes gelatine
  • pure chocolade - reep om te raspen voor de garnering
  • Fijne kokosrasp/poeder - voor de garnering

Zo maak je het

Pannenkoeken

  • Doe het meel, eieren, zout en 250 ml melk in een ruime kom. Mix met de staafmixer tot een glad beslag.
  • Voeg al mixend de rest van de melk toe. Smelt de boter en mix door het beslag. Laat het beslag een uur rusten in de koelkast.

Vulling

  • Pak een ruime kom. Klop de slagroom met een mixer totdat deze goed stijf is en mooie punten vormt. Zorg dat de room goed koud is als je begint met kloppen.
  • Zet de opgeklopte slagroom in de koelkast
  • Pureer in een blender of met de staafmixer de mango tot een gladde moes.
  • Doe de mango in een kom en schep hier ½ deel van de opgeklopte slagroom bij.
  • Meng goed en plaats in de koelkast.
  • Pureer 250 gram bosbessen in de blender of met een staafmixer en giet dit bij de overgebleven slagroom.
  • Meng goed en plaats terug in de koelkast.

Pannenkoeken

  • Als het beslag een uur in de koelkast heeft gestaan kun je beginnen met bakken.
  • Gebruik een pan met een dikke bodem en een diameter van 21 centimeter. Van het beslag kun je ongeveer 17 pannenkoeken bakken. Er mogen er twee mislukken, we hebben er 15 nodig.
  • Doe een klein beetje boter in de pan en vervolgens een kleine schep van het beslag.
  • De pannenkoeken zijn eigenlijk crêpes, het beslag is ook dunner dan normaal pannenkoekenbeslag. Voor het gemak noemen we de crêpes gewoon pannenkoeken.
  • Verdeel het beslag in een draaiende beweging over de bodem van de pan.
  • Bak de pannenkoek op matig vuur ongeveer 2 minuten aan de ene kant en 1 minuut aan de andere kant.
  • Laat de pannenkoek afkoelen op een bord in de koelkast. Het is belangrijk dat ze koud zijn als we ze gaan gebruiken voor het opbouwen van de taart.
  • Bak de pannenkoeken totdat het beslag op is. Als het goed is heb je minimaal 15 pannenkoeken.

Taart opbouwen

  • Zorg dat de pannenkoeken koud zijn.
  • Gebruik de bodem van een springvorm als basis van je taart
  • Plaats een pannenkoek op de springvormbodem en smeer deze in met twee flinke eetlepels van de mangomousse.
  • Verdeel de mousse zo gelijkmatig mogelijk tot aan de randen van de pannenkoek.
  • Plaats een nieuwe pannenkoek op de mousse en schep nu twee flinke eetlepels van de bosbessenmousse op de nieuwe pannenkoek. Verdeel dit zo gelijkmatig mogelijk.
  • Herhaal de stappen totdat je 15 pannenkoeken gebruikt hebt, of de mousse op is.
  • Eindig met een pannenkoek.
  • Plaats de taart in de koelkast

Afwerking

  • Laat de vellen gelatine wellen in koud water.
  • Pureer met een staafmixer (liever in een blender omdat het zo glad mogelijk moet worden) 400 gram aardbeien en de resterende 150 gram bosbessen.
  • Zet een pan op het fornuis, plaats er een zeef in en schenk het gepureerde fruit door de zeef in de pan. Roer met een lepel door de zeef en gooi weg wat achterblijft.
  • Zet het vuur aan en breng aan de kook.
  • Draai het vuur uit, knijp met je handen de gelatine uit en voeg toe aan de warme fruitpuree.
  • Roer totdat de gelatine is opgelost.
  • Schenk de puree over in een kom waarmee je kunt schenken (grote maatbeker) en plaats in de koelkast.
  • Haal de taart uit de koelkast en leg er een bord op die net iets kleiner is dan de pannenkoeken.
  • Snijd met een keukenmes de randen rondom recht naar beneden weg zodat de taart mooi rond wordt.
  • Strijk met je handen langs de randen om het glad te maken.
  • De fruitpuree moet je goed in de gaten houden. Deze mag niet té ver indikken. Hij moet stroperig zijn maar wel goed schenkbaar. Controleer het door met de bolle kant van een lepel de puree op te scheppen. Blijft het er in een mooi laagje opliggen dan is de puree klaar.
  • Plaats de taart inclusief springvormbodem op een rooster met daaronder een ovenschaal o.i.d. om de resterende puree op te vangen.
  • Schenk de puree als deze de juiste dikte heeft over de taart en zorg dat alle zijkanten bedekt zijn.
  • Leeg de opvanbak in het schaaltje waarmee je geschonken hebt en plaats de bak weer onder de taart.
  • Schenk nogmaals de puree over de taart heen.
  • Plaatst de taart, inc. opvangbak, in de koelkast om verder op te stijven.
  • Deze is na 2-3 uur hard genoeg om te garneren.

Garnering

  • Snijd de resterende aardbeien in plakjes en verdeel over de taart. Halveer de frambozen en verdeel ook over de taart.
  • Rasp vlokken van de pure chocolade en verdeel over de taart.
  • Strooi er tot slot wat geraspte kokos overheen. Plaats de taart terug in de koelkast. Serveer gekoeld.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 230kcal | Vet: 14.5g | Vezels: 4g | Sugar: 9.4g
Print dit recept
Recept: Patisserie
Keuken: Hollands
Porties: 12
Door: Sven

 

Deel deze taart op Pinterest :-)

Gebruik je Pinterest? Pin de afbeelding hieronder voor op je Pinterestbord!

Afbeelding van de pannenkoekentaart voor op Pinterest