Dames en heren we hebben wat te vieren, het is Wereld chocoladedag! Ter ere van deze geweldige dag heb ik onze lekkerste recepten met chocolade voor jullie verzameld in een handige post. Uiteraard schrijf ik deze blog onder het genot van een stukje chocolade. Pure chocolade uiteraard: want: meer cacao en minder suiker. Wat is het toch heerlijk, die volle smaak van chocolade die smelt op je tong! Ik ben op het moment fan de paarse extra puur reep van Delicata.

Zet het vast in je agenda met repeat voor ieder jaar: want op 13 september viert iedereen op de wereld de dag van chocolade!

Waar wordt chocolade van gemaakt?

Chocolade wordt gemaakt van cacaomassa, cacaoboter en suiker. Er is een Nederlandse wet die voorschrijft wanneer een product chocolade mag heten. Dat is dan ook de reden dat niet alle chocolade-producten in de schappen in de supermarkt chocolade heten. Maar, chocolade die in het buitenland is gemaakt, kan daar nog wel eens van afwijken. Kijk daarom maar naar de ingrediëntenlijst, dan weet je wat er in jouw chocolade zit.

Waar op letten als je chocolade koopt?

  • Ga voor zo puur mogelijk
    Houd je niet van puur? Je kunt er aan wennen, net zoals je kunt wennen aan thee of koffie drinken zonder suiker. Het is een kwestie van afbouwen, of in het geval van chocolade: opvoeren. Vind je nu vooral melkchocolade lekker? Begin dan met standaard pure chocolade, en ga zo steeds een stapje puurder. Uiteindelijk ga je de pure chocolade meer waarderen, dat is althans mijn ervaring. Het voordeel van extra pure chocolade is dat je er eerder genoeg van hebt. Er zit toch flink wat suiker in een reep chocolade verwerkt, dus je wil er niet te veel van eten. Wij hebben ook wel eens hele pure chocolade van 98% cacao in huis. Van 1 tabletje heb je al genoeg!
  • Denk aan de boeren
    Steunt de chocoladeproducent eerlijke handel en duurzame cacaoteelt? Dat is een pluspunt!
  • Check de ingrediëntenlijst en kies voor een reep met cacaoboter en ‘gewone’ suiker
    Is er cacaoboter gebruikt? Cacaoboter is prijzig. Daarom wordt dit in goedkopere repen vervangen door andere vetten. Deze toegevoegde vetten kunnen plantaardig of dierlijk zijn.
    Is er suiker gebruikt? In goedkope repen wordt ook wel eens een goedkopere suiker gebruikt, zoals vruchtensuiker.

Is chocolade gezond?

De cacaoboon bevat stofjes die een gunstig effect hebben op je gezondheid. Bedenk daarbij wel:

  • Hoe puurder de chocolade is, hoe beter
  • Hoe minder suiker de chocolade bevat, hoe beter
  • Hoe minder (GEEN) toevoegingen die niet uit de cacaoboon zijn gewonnen, hoe beter

En dan nu het leuke stukje: de stofjes uit (rauwe) cacao die goed voor je zijn!

  • Antioxidanten (flavonoïden), beschermen je tegen vrije radicalen
  • Fenylethylamine, geeft je een verliefd/gelukkig gevoel
  • Tryptofaan, bevordert de afgifte van serotonine, verzacht pijn en stress
  • Magnesium, goed voor hersenen en zenuwsysteem
  • IJzer, belangrijk voor rode bloedcellen

Genoeg theorie over chocolade. Het is tijd voor het leukste gedeelte: koken met chocolade. Hieronder vind je een mooi lijstje met 34 recepten met chocolade. Geniet ervan! Niet alleen op 13 september ;-)

34 Recepten met chocolade

  1. Bananenbrood van havermout met pure chocolade
  2. Chocolademuffins van havermout en amandelmeel
  3. Ontbijtrecept: Geitenyoghurt met banaan, havermout en pure chocolade
  4. Smoothierecept: Warme chocolade smoothie
  5. Havermoutkoekjes met chocoladedip
  6. Chocolade aardbei cakes
  7. Chocolademelk
  8. Chocolade walnootkoekjes
  9. Toetje: Watermeloen dessert met pure chocolade en amandelen
  10. Chocolade ijsjes
  11. Muffins met chocolade en bosbessen
  12. Pindarotsjes
  13. Toetje: Chocolade mousse
  14. No bake chocolade energie repen
  15. Pannenkoekentaart
  16. Mandarijntjes met chocodip
  17. Amandelmeelcake met rood fruit en chocolade
  18. Kokosballetjes
  19. Appel-choco amandelcake
  20. Choco bites
  21. Ontbijtrecept: havermoutpap met cacao
  22. Banaan-chocolade brownies
  23. Chocolate chip havermoutkoekjes
  24. Mueslirepen
  25. Amandelrotjes
  26. Hazelnootpasta
  27. Appelkoeken met noten en choco nibs
  28. Brownies van speltmeel
  29. Ontbijtrecept: Yoghurt met walnoten, banaan en cacao
  30. Smoothierecept:Sinterklaas smoothie
  31. Smoothierecept: Rode smoothie met bieten en cacao
  32. Ontbijtrecept: Yoghurt met peer, walnoten, cacao nibs en kokos
  33. Ontbijtrecept: Havermoutpap en mango en rauwe cacao
  34. Bananenmuffins van kikkererwten

 

 

 

Wil je dit recept bewaren? Maak dan hier een account aan. Heb je al een account? Hier kun je inloggen