Een broodje hamburger zelf maken is natuurlijk al een stuk gezonder dan een broodje hamburger bij een fastfoodketen bestellen. Zo’n broodje hamburger met friet van een fastfood restaurant is vooral ongezond door de combinatie van veel snelle koolhydraten en verzadigde vetten, onnodig veel conserveringsmiddelen en nog meer suikers in de vorm van een beker cola of een milkshake. En dat terwijl een broodje hamburger hartstikke voedzaam kán zijn! Wij doken onze keuken in en maakten een voedzame hamburger die bijna geen koolhydraten bevat, maar wel veel pure en lekkere producten zoals tomaat, komkommer, sla, gehakt, ei en een hamburgerbroodje van sojameel. We hebben dit broodje hamburger recept speciaal gemaakt voor ons zusje, die het niet zo heeft op gezond eten. Deze voedzame koolhydraatarme hamburger kan ze hopelijk niet laten liggen! :-)

Broodje hamburger - koolhydraatarm

45 min
45 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 2 porties

Dit heb je nodig

  • 350 gr Gehakt - rund
  • 1 Rode ui
  • 6 blaadjes Ijsbergsla
  • 1 Tomaat
  • 10 cm Komkommer
  • 1 tl Peper
  • 1 snufje Zout
  • 1 tl Uienpoeder
  • 1 tl Knoflookpoeder
  • 1 snufje Nootmuskaat
  • 2 Eieren
  • 4 el Mayonaise
  • 1 tl Sambal
  • 2 plakjes jonge kaas
Voor de broodjes
  • 3 Eieren
  • 2 el Cottage cheese
  • 6 tl Sesamzaadjes
  • 75 gr Sojameel
  • 1 el Bakpoeder
  • 1 snufje Zout

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 175 graden
  • Begin met de broodjes: doe de sojameel, bakpoeder, cottage cheese en het zout in een schaal
  • Splits de eieren en doe alleen het eiwit in de schaal, meng goed met een garde
  • Maak 4 bolletjes van het deeg en gooi ze op een bakplaat met bakpapier, dan wordt de vorm van het broodje mooi egaal
  • Bestrooi twee broodjes met de sesamzaadjes
  • Zet de broodjes 35 minuten in de oven
  • Snij de tomaat in dikke plakken, was de sla en snij de komkommer in plakjes
  • Meng het gehakt met de knoflookpoeder, uienpoeder, nootmuskaat, peper en zout en kneed er twee burgers van
  • Wacht nu totdat de broodjes nog maar 10-15 min in de oven moeten :-)
  • Bak de hamburgers in een koekenpan met een deksel op laag vuur in 10 minuten bruin en gaar, druk tussendoor even plat met een spatel
  • Meng tussendoor de mayonaise en sambal en verdeel over twee bakjes, zet vast op twee borden
  • Bak 5 minuten voordat de broodjes klaar zijn twee spiegeleitjes: tik het eitje, maak hem voorzichtig open en laat in de pan glijden, nu niet meer aanraken en laten stollen, de eierdooier laat je heel
  • Haal de broodjes uit de oven en leg de kantjes zonder sesamzaadjes op twee borden, beleg ze met sla, tomaat komkommer en wat ui
  • Leg daar de hamburger op en leg op de burger een plakje kaas en daarbovenop het spiegeleitje
  • Nog wat uitjes erop, dan het andere broodje met sesamzaadjes erop, pas op dat ie niet omvalt, en aanvallen maar!
Print dit recept
Recept: Hoofdgerecht, Koolhydraatarm
Keuken: Nederlands
Porties: 2
Door: Sven

Koop hier onze boeken:

Bestel hierBestel hierBestel hierBestel hier